kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mattel, hafta içinde Türkiye’de de Barbie ve Cars adlı çizgi filmin kahramanlarından Sarge adlı cipi geri çağırdığını açıklamıştı.

'TSE zorunluluğu kalkınca yurda sağlıksız ürünler girdi'

Türkiye, Gümrük Birliği'nin zorunlu tutması nedeniyle ithal ürünlerde TSE zorunluluğu 768 malda kaldırdı. ATO, standartların kaldırılmasının ilk belirgin etkisinin oyuncaklarda görüldüğünü açıkladı..
Ankara Ticaret Odası (ATO), Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) belirlediği standartların arandığı ithal ürünlerde Avrupa Birliği'nin zorlamasıyla 2006 itibarıyla kaldırıldığını belirterek 768 çeşit malda kalkan TSE standardının ilk belirgin etkisinin oyuncaklarda görüldüğünü kaydetti. TSE standardının aranmaması nedeniyle 1 Ocak 2006'dan bu yana oyuncaktan biberona, kınadan diş macununa, duş bataryasından tekstil ürünlerine kadar pek çok sağlıksız ürünün yurda girdiği ve tüketiciye satıldığı belirtildi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GEREĞİ
Dünyanın en büyük oyuncak üreticisi Mattel'in Çin'de ürettiği oyuncakların bazılarında çocuklar için tehlikeli olacak miktarda kurşun bulunması nedeniyle 18.6 milyon oyuncağını geri çekmesi üzerine başlayan tartışmayı ATO ilginç bir boyuta taşıdı. ATO, Türkiye'de yaşanan bu sorunda AB ile imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının da etkili olduğunu anlatan bir açıklama yaptı. Türkiye'nin AB ile 1995'te imzaladığı Gümrük Birliği Anlaşması'nın 8. maddesinin "Türkiye 5 yıl içinde, ticaretin önündeki teknik engellerin kaldırılması konusundaki Topluluk belgelerini iç hukuk sisteminin bünyesine dahil edecektir", 10. maddesinin ise, "Türkiye, Topluluk'tan gelen ve AB'nin belgelediği ürünlerin kendi topraklarında piyasaya veya kullanıma girmesini engellemekten kaçınır" hükmünü içerdiği belirtilen açıklamada, Türkiye'nin GB hükümlerine dayanarak denetimsiz ithalata yol açacak tebliğleri yayınladığı dile getirildi.

DENETLEYECEK YER VE KİŞİ YOK
Açıklamada, Türkiye'nin bu 5 yıllık süre sonunda teknik mevzuata uyum gerçekleştiremediği ve akredite edilmiş laboratuvarları kuramadığı, yetişmiş elemana da sahip olmadığı ifade edildi. AB ülkelerinin standart dışı ürünlerden, tüm bilgilerin yer aldığı RAPX (Rapeks) adı verilen sistemle kendini koruduğu vurgulanan açıklamada, Türkiye'nin AB'ye üye olmaması nedeniyle sisteme dahil edilmediği belirtildi.