kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fed'den hayat öpücügü

Piyasalar güne mutsuz başladı. Asya haftayı tarihi düşüşlerle kapattı. Karamsarlık rüzgârlarının estiği Avrupa'yı hayata ABD'den gelen haber döndürdü Fed, "İskonto faizini yarım puan indirdim, tüm menkul değerleri teminat kabul edeceğim" dedi. S&P endeksi yüzde 2.5 yükselerek son dört yılın rekorunu kırdı ..
Amerikan Merkez Bankası (Fed) dün kriz ile çalkalanan finansal piyasaları rahatlatmak için harekete geçti. Fed, iskonto faizini yüzde 5.75'e düşürdüğünü ve gösterge faiz oranlarını yüzde 5.25 seviyesinde değiştirmeden bıraktığını açıkladı. Fed'in açıklamasında mortgage kredileri dahil her türlü menkul kıymetin teminat kabul edileceği de duyuruldu. Fed'in bu adımı piyasalara likidite sağlanması ve kurumun kriz ortamında etkinliğini hissettirmesi nedeniyle önemli olduğu belirtildi. Fed'in yazılı açıklamasında, "Finans piyasası koşulları bozuldu. Sıkı kredi koşulları ve artan belirsizliğin ekonomik büyümeyi sınırlandırma potansiyeli bulunmaktadır" denildi.

LONDRA BORSASI % 2.1 YÜKSELDİ
Büyümeye yönelik aşağıya yönelik risklerin önemli ölçüde arttığını belirten Fed, ekonomiye yönelik olumsuz etkileri gidermek için gerektiği kadar müdahale etmeye hazır olduğunu belirtti. Açıklamanın ardından güne ekside başlayan Avrupa borsaları yükselişlerini sürdürerek ortalama yüzde 1 değer kazandı. Londra Borsası yüzde 2.83, Paris Borsası yüzde 3.1 ve Frankfurt Borsası ise yüzde 2.7 yükseldi. İMKB-100 Endeksi de yüzde 4.7 değer kazandı. Standart & Poors (S&P) Endeksi, yüzde 2.5 yükselerek son dört yılın en yüksek seviyesine çıktı.

DOLAR 1.36 YTL'YE GERİLEDİ
Önceki gün likidite krizi ile adeta dibe vuran İMKB-100 Endeksi dün Amerikan Merkez Bankası'nın uluslararası finansal piyasaları rahatlatmak adına iskonto faiz oranını yüzde 5.75'e düşürmesi ve gösterge faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 5.25 seviyesinde bırakmasının ardından yüzde 4.7 değer kazandı. Dünya borsalarının kazançlarını artırmasıyla dün 2 bin 103 puan ve yüzde 4.7 yükselen borsa haftayı 46 bin 576 puandan kapattı. İMKB-100 Endeksi ayrıca 3 milyar 43 milyon YTL'lik işlem hacmi ile rekor kırdı. Dün sabah saatlerinde 1.42 YTL'ye kadar yükselen dolar ise 1.35 YTL'ye geriledi. Bankalararası spot piyasada dolar dün 1.3680-1.3730 YTL bandında hareket etti. 6 mayıs 2009 tarihli gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün yüzde 18.67'ye kadar geriledi.

TÜRKİYE'NİN TEMELİ SAĞLAM
AKP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek, dış piyasalarda ciddi bir fırtına olduğunu belirterek "Ne zaman biter, öngörüde bulunmak zor. Geçmişe göre Türkiye'nin temelleri çok sağlam" dedi. Şimşek, şöyle konuştu: "Konut piyasası kredileri üzerinde birtakım enstrümanlar var. O türev enstrümanların işlem gördüğü piyasalarda sorunlar var. O sorunlar diğer piyasalara yansımaya başladı. Şöyle; bu enstrümanlara yatırım yapan birtakım fonlar o enstrümanlarla ilgili likiditenin bittiği piyasalarda, tabii bir de para çıkışları var o fonlardan. O para çıkışlarını karşılamak için bizim gibi henüz daha fazla likit, gelişmekte olan piyasalardan da para çekişi bir miktar var. Onun Türkiye'ye yansıması var."
Haberin fotoğrafları