kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince

'Dalga, reel sektörü az etkiler'

RAHİM AK
Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, reel sektörün, karşılığı olan kaliteli dış borçlanmaya gittiğini bu nedenle özellikle döviz borçları açısından küresel dalgalanmadan sınırlı etkileneceğini söyledi - Özince, bankaların ise dalgalanmayı güçlü sermaye ile karşıladığını ve etkilenmesinin zor olduğunu belirtti. Dalgalanmanın en büyük etkisinin faizde görüleceğini söyleyen Özince 'Faizler artacak" dedi ..
Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, dünyayı sarsan küresel finansal dalganın güçlü bankacılık sistemine bir etkisinin olamayacağını, reel sektörün de döviz kredileri nedeniyle bir sorun yaşamayacağını söyledi. Bankacılık sisteminin 2001 krizi sonrası güçlü bir yapıya kavuştuğunu belirten Özince, "Mayıs 2006'da ne de şimdi yaşanan dalgalanmada sektörle ilgili kaygılar olmadı" dedi. Özel sektörün döviz borçlarıyla ilgili soruna da değinen Özince, burada da önemli bir hasar görülmeyeceğini tahmin ettiğini kaydetti. Özel sektör döviz borçlarının bir kısmının karşılıklı olduğunu kaydeden Özince, "Büyük bir kısmının da uzun vadeli, düşük faizli proje finansmanı amaçlı kullanıldığı söyleniyor. Anadolu'da bile yurtdışından döviz kredisi alıp proje geliştiren kooperatifler var" dedi. Özince ile özellikle global krizi etraflıca konuştuk.

HİSLERİM BU KEZ CİDDİ DİYOR

* Küresel dalga ne kadar ciddi?
Hislerim son dalgalanmanın çok ciddi olduğunu söylüyor. Bu dalga nedeniyle kaybı olan fonlara kimse iyi gözle bakmıyor. Risk alıp yatırım yapan kimlik adeta cezalı bir kimlik oldu. Sorun daha çok esasa dair. Öncelikle problemi olan portföylerin mali analizi yapılıp sorun ortaya konmalı. Ancak bu gelişme beraberinde mal piyasaların yeniden düzenlenmesini de getirebilir. Tahribatlar yatırımcıya yansıdıkça yeni kurallar konulacak.

* Kuralsızlık nedeniyle mi bu kriz yaşandı? Sorunun dünya sermaye piyasalarının bankacılık kadar iyi düzenlenmediğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Dünyada siyaset, bankacılık bu kadar konvansiyonel (geleneksel ve tutucu) yürürken sermaye piyasalarının bu kadar kuralsız yürümesi normal mi? Kurallarıyla gelişmeyen işler daima olgunlaşma dönemini bozarak yıkarak gelişir. Başta IMF olmak üzere uluslararası kuruluşların ve devletlerin bu sıkıntıların teşhis ve tadavisini sağlayacak kurallar koyması gerek. Yanlış olan bu işleri bol kaynağın olduğu bir dönemde piyasayı risk iştahı yüksek fonların insafına bırakmaktı.

DÜZENLEME GETİRİLMELİ

* Peki hatayı yapan kim ve hangi kurumlardı?
Sermaye piyasalarına düzenleme getirilmesi istenmedi. Bir gün uluslararası bir toplantıda hedge fonlarla ilgili düzenleme getirilmesi istedim. Bir arkadaşım bana 'kimi kime şikâyet ediyorsun. Hedge fonların tümü aramızda bulunan bankaların' dedi. Baktım haklı. Ama bu kurumlar düzenleme getirilmesini bilerek istemedi.

* Sorumlular bankalar mıydı? Bundan sonra kime ne görev düşüyor? Başta ABD'ye büyük görev düşüyor. Bu işin sorumluları dünyanın finans piyasalarını düzenleyen ekonomi yönetimleri ve devletlerdir.