kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk mucit, petrol tüketiminde tasarruf sağlayacak formül buldu

Bir milletvekilinin İngilizce bildiği için otelde iş önermesi üzerine ABD'ye giden Ali Erdemir, sürtünmeyi azaltarak petrol tasarrufu sağlayan bir buluşa imza attı..
Ankara'da 1986 yılında tanıştığı milletvekiline hedeflerini anlatıp kendisine uygun iş ararken üzülen milletvekilinden "Madem İngilizce biliyorsun Büyük Ankara Oteli'nin resepsiyonunda çalış" önerisini alınca apar topar tekrar ABD'ye döndü Prof. Ali Erdemir. Adana doğumlu Erdemir 1987 yılında ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Argonne Laboratuvarları'nda çalışmaya başladıktan sonra uygulamalı bilimin 'Nobel'i sayılan R&D (araştırma geliştirme) ödülünü 1991, 1998 ve 2003 yılında 3 kez kazandı.

SÜRTÜNMEYİ AZALTTI
Son olarak Erdemir, borik asit parçacıklarını motor yağıyla karıştırarak, yağın daha kaygan hale gelmesini sağladı. Argonne Laboratuvarları'nın internet sitesinde verilen habere göre, Erdemir, yağa borik asit parçacıklarını katarak, motor parçaları arasındaki sürtünmeyi azalttı ve böylece enerji tüketiminde tasarrufun yolunu açtı. Argon'un enerji sistemleri biriminin üst düzey bilim adamları arasında yer alan Ali Erdemir'in 20 yıllık çalışma sonucunda elde ettiği bulgulara göre, dibe çökmeme özelliği bulunan borik asit, sürtünen yüzeylerin en ince kısımlarına kadar nüfuz ediyor ve koruyucu, kaygan bir tabaka oluşturuyor. Bu tabaka, sürtünen yüzeyler arasındaki sürtünme katsayısını üçte iki oranında azaltıyor ve bu da yüzeyde daha az enerji harcanmasını mümkün kılıyor. Yeniliğin, aynı zamanda motor ve makinelerin ömrünü uzatma ihtimali üzerinde duruluyor. Erdemir, internet sitesinde yer alan açıklamasında, buluşun, yakıt tüketiminde yüzde 4 veya 5 oranında tasarruf sağlayabileceğini, bunun sadece yüzde birinin günlük petrol tüketimini milyonlarca varil aşağıya çekebileceğini söyledi.