kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Petrol zengini Dubaililer, İsveç Borsası için Nasdaq'la yarışıyor

Finansal piyasalarda daha etkin olmak için fırsat kollayan Dubai Borsası, İsveç Borsası'nın yüzde 28.4'ü için 4 milyar dolar teklif etti. Bu rakamla Nasdaq'ın 3.7 milyar dolarlık teklifinin üzerine çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Petrol zengini Dubaililer, İsveç Borsası için Nasdaq'la yarışıyor
Dubai Emirliği'nin 2 borsasının sahibi olan Borse Dubai, İsveç Borsası'nın (OMX) yüzde 28.4'üne 3 milyar 960 milyon dolar teklif verdi. Dubaililer bu teklifiyle Amerika Borsası Nasdaq'ın teklifini geçti. Borse Dubai hisse başına 33 dolar teklif verirken Nasdaq 28.9 dolarda kaldı. İsviçre borsası, borsa alma savaşlarında son halka oldu. Daha önce İngiltere'de Londra Borsası'nın yüzde 15'ini alarak Alman borsası ile kapışan Euronext için de New York Borsası (NYSE) ile karşı karşıya gelen Nasdaq, bu kez de petrol zengini Dubaililerle rekabet edecek. New York Borsası ile rekabet edebilmek için Atlantik ötesinde büyümeyi planlarının bir halkası olan İsviçre borsasına çengel atan Nasdaq, nisanda Euronext'i NYSE kaptırmıştı. Nasdaq, şubatta ise Londra borsasının yüzde 15 ile en büyük hissedarı olmasına karşın tümünü ele geçirmeyi başaramamıştı. Şimdi de petrol zengini Dubaililerle OMX için karşı karşıya kalan Nasdaq'ın teklifini artırıp artırmayacağı yakın bir dönemde belli olacak. Öte yandan Analistler Dubai'nin kendi bölgesi dışında genişlemeyi planladığını ve OMX sayesinde bu amaçlarına ulaşabileceklerini ifade ediyor. OMX ise yaptığı açıklamada Borse Dubai'nin verdiği teklifi hissedarlarıyla paylaşacağını belirtti. Dubai uzun zamandan beri petrolden kazandığı milyar dolarları finansal servislere harcamayı planlıyordu. Borse Dubai Genel Müdürü Essa Kazim ise OMX tarafıyla yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini, görüşmelere Nasdaq tarafının görüşmelere çağırılıp, çağırılmadığı konusunda ise yorum yapmaktan kaçındı.

ORTAK BORSA HAYAL
Şu ana kadar Alman Frankfurt Borsası hariç diğer tüm Avrupalı borsalar ya ortak platform kurdu ya da ABD'li borsalarla birleşmek üzere anlaşma aşamasında... Ortak bir Avrupa borsası hayali ise siyasi nedenlerden dolayı hayata geçemiyor.