kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fırlayan Yen, 1 yıllık 'carry trade' kazancını 1 haftada sildi süpürdü

Japon Yeni'nin sürekli değer kazanması, düşük faizli para birimi ile borçlanarak yüksek getirili varlıklara yatırım yapan yatırımcıların kaçmasına neden oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Fırlayan Yen, 1 yıllık 'carry trade' kazancını 1 haftada sildi süpürdü
Japon para birimi Yen'in önlenemez yükselişi, carry trade işlemlerini durma noktasına getirdi. "Faizi düşük ülkelerin para biriminden borçlanarak faizi yüksek ülkelerin varlıklarına yatırım yapmak" anlamına gelen carry trade, özellikle Euro ve sterlin karşısındaki keskin düşüş sonrası büyük yara aldı. Euro/Yen paritesi dün 149.27'ye kadar düşerek, 9 yıl öncesine geri döndü. Yen dün Euro karşısında yüzde 6.6 değer kazanarak, Euro karşısında AB ortak para birimi Euro'ya geçtiği dönemdeki seviyesini yakaladı. Sterlin karşısında ise hafta başında 251.08'den işlem gören Yen ise 219.39 Yen'e gerileyerek 10 Eylül 2006'daki seviyesine geldi.

OPSİYONLAR % 23.5'E ÇIKTI
Bu arada Kyodo haber ajansı, Japon Merkez Bankası'nın 22-23 Ağustos tarihinde yapacağı para politikası toplantısında faizleri artırmayarak gecelik faizi yüzde 0.5 bırakabileceğini duyurdu. Haberin ardından 152.2 seviyelerine yükselen Euro-Yen paritesi gün sonunda 151.13'e geriledi. Dolar karşısında da tarihi seviyelerini gören Yen gün içinde 111.65 Yen'e gerileyerek, Haziran 2006 seviyesini test etti ve tekrar 112.61 seviyelerine yükseldi. Yen'in dolar karşısında bu haftalık kazancı ise yüzde 4.5 oldu. Uzmanlar, özellikle sterlin ve Euro karşısında büyük değer kaybının carry trade işlemlerden son 1 yılda inanılmaz bir getiriyi ceplerine koyan yatırımcılara ağır bir darbe vurduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre, 1 yıldır yen borçlanıp sterline dönen bir yatırımcı bu süreçte elde ettiği getiriyi 5 işgününde kaybetti.

ASYA'DA PANİK SÜRÜYOR
Likidite krizinden en çok etkilenen yatırımcıların carry trade işlemlerini tercih edenler olduğunu söyleyen uzmanlar, Japon Merkez Bankası'nın (BOJ) piyasalara müdahale edebileceğini öngörüyor. Önceki gün dünya borsalarını alt üst eden likidite krizi, önceki gün ABD borsalarında büyük yıkımlara neden olmadı ancak Asya borsalarına son 17 yılın en kötü haftasını yaşattı. Japon Nikkei Endeksi dün yüzde 5.4 değer kaybederken Güney Kore Kospi Endeksi ise yüzde 3.2 düştü. Çin'in Hang Seng Endeksi de dün yüzde 1.4 geriledi. BOJ'un piyasalara 10.7 milyar dolar nakit aktarması da kayıpları azaltmaya yetmedi. Nikkei, 11 Eylül 2001 tarihinden beri en büyük günlük düşüşü yaşadı. Uzmanlar, Asyalı yatırımcıların ABD ekonomisindeki olumsuz verilere odaklandığını ifade ederek, piyasalardaki bozulmanın tüketimi etkileyeceği ve ihracata dayalı olan Japon ekonomisinin de bundan zarar göreceği endişesi taşıdıklarının altını çizdi.