kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İş Bankası’nın genel müdürlüğünde SABAH’ın sorularını yanıtlayan Ersin Özince, bu kez yaşanan krizin ciddi olduğunu söyledi. Toplantıya (soldan sağa) SABAH Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan, SABAH Ekonomi Müdürü Cüneyt Toros, SABAH muhabiri Rahim Ak, SABAH yazarı Abdurrahman Yıldırım katıldı.

Son yıllar en uygun borçlanma dönemiydi

Özince, son yılların en uygun borçlanma dönemi olduğuna yüksek kurun reel sektöre katkı bile yapacağına dikkat çekti..
* Türkiye bu kriz için nasıl önlemler alabilir? Dünya piyasalarının birbirine aşırı entegrasyonu ile gelişmekte olan piyasaların risklerinin de alınması ile büyüme de küçülme de global olarak yaşanacak. Ancak tsunami başladığı yerde değil ulaştığı yerde yoksul ülkeleri daha fazla etkiliyor. Devlet Bakanı Ali Babacan katıldığı bir IMF toplantısında Türkiye gibi ülkelerin finansal piyasalarında her türlü önlemi aldığını ancak bu küresel dalgalanmalardan etkilendiğini bu nedenle bu ülkelere destek verilmesi gerektiğini söyledi. Biz de zamanında önlem alınması gerektiğini dile getirdik ancak "Dünyanın yeni sistemi böyle. Buna da alışmalıyız" tarzında yaklaşımlar egemen oldu.

EN UYGUN BORÇLANMA DÖNEMİYDİ

* Döviz kurunun yükselmesiyle reel sektör döviz borçları nedeniyle zorlanacak mı?
Şirketlerin yurtdışında borçlanmalarının önemli bölümünün karşılıklı olduğu ileri sürülürdü. Diğer bölümünün de güçlü şirketlerin çok uygun koşullarla aldıkları uzun vadeli düşük faizli proje finansmanı amaçlı alındığı biliniyor. Reel sektörlerin kullandığı finansman içerisinde çok yanlış örnekler de var. Geçen dönem benim meslek hayatımda gördüğüm en uygun borçlanma dönemiydi. Böyle bir dönemde borç alan reel sektör çok iyi bir borçlanma gerçekleştirmiş. Ancak bir kaç spekülatif amaçlı açık pozisyon yapan şirket varsa onlar zorlanabilir. Aslında biz de bankacılık sektörü olarak şirketlerin kendilerini korumasına yönelik sistemler oluşturamadık. Bu nedenle riskler tamamen ortadan kalkmadı. Kurun yükselmesi nedeniyle ihracat yapan özel söktürün olumlu etkileneceğini bile söyleyebiliriz.