kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
DEVLETİN ZİRVESİ ÖDÜL TÖRENİNDE Kabine zirvesindan sonra merakla beklenen buluşma, Jak Kamhi’ye Çankaya Köşkü’nde "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" verilmesi töreninde gerçekleşti. Törene Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt da katıldı.

Yeni hükümet yeni cumhurbaşkanına

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 10 gün önce hükümeti kurma görevi verdiği Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onay için getirdiği yeni kabine listesini, zarftan bile çıkarmasına fırsat vermeden yeni cumhurbaşkanına havale etti. Sezer'in "Hiç listeyi çıkarmaya gerek yok. Ben değil, yeni Cumhurbaşkanı alsın" dediğini belirten Başbakan Erdoğan, bu tavrı "Yeni Cumhurbaşkanı açısından bir jest de diyebiliriz" diye yorumladı. Başkent kulislerinde ise Erdoğan'ın, "Listemi çizdirmem" açıklamasının etkili olduğu konuşuluyor.

ZATEN SÜRE DARALDI
Başbakan Tayyip Erdoğan saat 12.00'de AK Parti Genel Merkezi'ne geldi ve TBMM eski Başkanı Bülent Arınç'ı çağırdı. Arınç ve Erdoğan yaklaşık bir saat görüştü. Bu görüşmeden sonra kabine listesinde Arınç'ın isminin olmadığı iddia edildi. Erdoğan daha sonra saat 15.30'da Çankaya Köşkü'ne geçti. Ancak Köşk'te sadece 18 dakika kalan Başbakan, basın toplantısıyla Sezer'in çok tartışılacak kararını duyurdu: "Bir çok istişarelerden sonra listemi hazırladım ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sunmak üzere bugün huzurdaydım. Fakat listemi daha sunmadan 'Zaten süre daraldı. Bunu yeni cumhurbaşkanına sunmak çok daha isabetli olacaktır' dediler."

"YÖK'E NEDEN ÜYE ATADI?"
Sezer'in kabine listesine bakmadan geri çevirmesiyle heyecan içinde bakanlık bekleyen AK Partili vekiller şok yaşadı. AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin TBMM'de, "Bir gün önce Anayasa, YÖK ve Danıştay'a üye atarken de aynı hassasiyeti gösterseydi, jest yaptı diye düşünürdük" diyerek Sezer'e tepki gösterdi. Nitekim kulislerde de Sezer'in, bir gün önce Danıştay üyeliğine, Muğla'dan Merkez Valiliği'ne alınan Mustafa Temel Koçaklar'ı, YÖK üyeliğine de, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Serim'i atarken yeni cumhurbaşkanını beklememesine dikkat çekiliyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in bu tavrında, önceki gün Erdoğan'ın, "Ben bir takım kuruyorum. Kimi nereye monte edeceğimi herhalde en iyi benim bilmem gerekir. Onu başaramazsam daha baştan yanlış adım atmış oluruz" sözlerinin etkili olduğu iddia ediliyor.