kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Atatürk'ün eşi başörtülüydü"

Başbakan Erdoğan, Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün türbanı nedeniyle yöneltilen eleştirilere, Atatürk'ün annesi ve eşinin kıyafetini örnek göstererek "Eğer örnek alacaksan Atatürk'ün eşine, annesine bak. Bu da size ders olsun" yanıtını verdi. Dün programında bulunmamasına karşın MYK toplantısından sonra sürpriz basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, şunları söyledi:

İDEAL ADAY
Anayasamızda belirtilen nitelikleri taşımanın yanı sıra, kişisel özellikleri nedeniyle Cumhurbaşkanlığı için ideal adaydır. Seçildiği takdirde kendisine destek verenler kadar vermeyenleri de kucaklayacağından, tarafsızlık ilkesine uygun olarak hiçbir ayrıma gitmeksizin milletimizin bütün fertlerini bir bütün olarak temsil edeceğinden kimse şüphe duymamalıdır.

GÜL'DEN BEKLENTİMİZ
Gül'ün bu beklentileri karşılayacağına inanıyoruz. Basiret ve duyarlılığa da sahiptir. Hızımızı yavaşlatacak tek engel, toplumsal barışımızı zayıflatmak, huzur ve istikrarımızı bozmaktır. Büyük uzlaşmayı sağlayamamak, Türkiye'ye yapılacak en büyük kötülüktür.

DEMOKRATİK UZLAŞMA
Demokrasi millet iradesini esas alan bir rejimdir. Siyasi aktörler, milletin verdiği yetki kadar söz sahibi olabilir. Bundan fazlasını istemek ya da bundan azına razı olmak millete rağmen iş görmektir. Seçim sürecinde ısrarla, uzlaşma demokratik usullerle olur derken kastettiğim şey budur. Biz, demokratik nezaket içinde kapımızı herkese açık tutmaya çalıştık. Elimizi herkese uzatmaya devam edeceğiz. Meclis Başkanlığı seçimlerinde izlediğimiz yöntem her çevrede kabul gördü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aynı yöntemi izledik.

CHP'YE GÖNDERME
Yapılan açıklamalarda duygusallıklar egemen. Seçim öncesi kullanılan ifadelerin aynısı. Değişen hiçbir şey yok.

ATATÜRK'ÜN EŞİ
(Gül'ün eşinin başörtülü olmasının gerginliğe neden olup olmayacağına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine) Biz bir hukuk devletinde yaşıyoruz. Bir anayasamız var. Yasalarımız var. Bu ülkede özgürlükler var. Ve bu özgürlüklerin içinde düşünce din vicdan, eğitim, teşebbüs vs. bütün bu özgürlükler anayasanın teminatı altındadır ve kimse ne bayanın, ne erkeğin, giyim kuşamını kendi arzusuna göre şekillendiremez. Her bayanın bu bireysel tercihidir, o bireysel tercihe de herkesin saygı duyması gerekir. Siz bir bayanın bireysel tercihine saygı duymaz, onun üzerinde spekülasyonlar yapmaya kalkarsanız, insan hakları noktasında o bayana haksızlık yapmış olursunuz. Bir bayan nasıl başını açma hakkına sahipse bir başkası da örtme hakkına sahiptir. Bir Başbakan, cumhurbaşkanı, milletvekili eşlerinin nasıl olacağına yönelik anayasanın, yasanın hepsi ortada, açık net ortadadır. Bunların hepsi, huzursuzluk tohumu ekmek isteyenlerin çabası, gayretidir. Yeri geldiğinde anam benim böyle giyiniyor diyor. Niye bunu söylüyorsun, söylemene gerek yok ki, madem ki annenin, ninenin giyinmesinden memnunsuz, o zaman söyleme. Eğer örnek alacaksan Atatürk'ün eşine bak, annesine bak. Bu da size ders olsun.