kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sabih Kanadoğlu

CHP, Kanadoğlu ile farklı düştü

Zübeyde YALÇIN ANKARA
Cindoruk'un, Meclis'in cumhurbaşkanını seçemeyeceği iddiası üzerine CHP harekete geçti. CHP'nin seçimden önce izlediği Kanadoğlu ise aynı görüşte değil..
TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un, Abdullah Gül'ü Çankaya Köşkü'ne göndermeye hazırlanan parlamento için "Bu Meclis, bu cumhurbaşkanını eski anayasaya göre seçemez. Ana muhalefet partisi konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürebilir" sözleri yeni bir tartışma başlattı. CHP'li hukukçular hemen çalışma başlatırken, 367'nin mimarı Sabih Kanadoğlu ve AK Parti'liler Cindoruk'un tezine katılmadı. Cindoruk, mevcut anayasanın cumhurbaşkanını parlamentonun, referanduma sunulan anayasa değişikliğinin ise halk tarafından seçimini öngördüğünü hatırlatıp, şu görüşü savundu: "İki anayasa kuralı da bugün bu Meclis tarafından dikkate alınmak zorunda olan kurallardır. Bu Meclis, bu cumhurbaşkanını eski anayasaya göre seçemez. Anayasaları değiştirirken, genel kamu yararı düşünülmüştür. Ana muhalefet partisi, Anayasa Mahkemesi'ne giderse bu seçim sürecini durdurabilir."

CHP İŞ BAŞINDA
Cindoruk'un görüşünü ciddiye alıp çalışma başlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, "Cindoruk ciddi bir hukukçu. Bir inceleme yaptırıyoruz. Bizim bilmediğimiz şeyler olabilir" dedi. AK Parti'nin anayasa hukukçusu vekillerinden Burhan Kuzu'nun görüşü ise şöyle oldu: "Referanduma sunulan düzenlemelerin yürürlüğe girmesi için halktan salt çoğunlukla oy alması gerekir. Geçerli olan şu andaki Anayasanın 102. maddesidir. Anayasa Mahkemesi'nin de yapacağı bir şey yok."