kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Jeoloji Mühendisleri: Gelecekteki afetlerde can kaybı çok yüksek olacak

Yeni Haber
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı İsmet Cengiz, gelecekteki afetlerin daha fazla can ve mal kaybına neden olacağını bu nedenle afetlere karşı daha fazla hazırlıklı olunması gerektiğini bildirdi.

İsmet Cengiz Jeoloji Mühendisleri Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, deprem ve alınacak önlemler konusundaki görüşlerini açıkladı.

"Aradan geçen 8 yıl boyunca depreme yeterli duyarlılığı göstermeyen siyasi iktidarlara ve kamu yönetimine de unutturmayacağız" diyen Cengiz, Türkiye'de kentlere göçün artması sonucunda, plansız şehirleşme ve sanayileşmenin, kaçak ve denetimsiz yerleşme ve yapılaşmanın bugün de yoğun olarak devam ettiğini belirtti, bu durumun, Türkiye'deki deprem ve diğer afet risklerini sürekli artırdığını ifade etti.

Ulusal bir afet politikası oluşturulmasının önemine değinen Cengiz, nüfus artışı ve gelişme hızına bağlı olarak bu sürecin böyle devam etmesi halinde gelecekteki afetlerde can ve mal kayıplarının öncekilerden çok daha fazla olacağını bildirdi.

Cengiz, "Son günlerde ülke gündemine damgasını vuran kuraklık olgusu karşısında yaşananlar göz önüne alındığında birkez daha görülüyor ki, bu bütünsel kavrayıştan uzak politikalar sürdürüldüğü sürece afet sorunsalı hep hazırlıksız yakalandığımız ve 'takdir-i ilahi!' olarak görülen olaylar olarak karşımıza çıkacaktır" dedi.

Cengiz, depremlerin getireceği riskleri azaltmak için yasal düzenlemeler yapılması, Afet Yönetiminde kurumsal dağınıklılığı ortadan kaldırmak için 'Afet Müsteşarlığı' kurulması, 'Afet Fonu'nun yeniden oluşturulmasını istedi.

Cengiz, ayrıca her yıl ulusal bütçenin en az yüzde 3'ünü zarar azaltma harcamalarına ayırmasını, Afet Tehlike Haritalarının hazırlanmasına yönelik çalışmaların başlatılması, vatandaşların afetler konusunda eğitilmesi, orta öğretimde jeoloji derslerinin okutulmasını önerdi.

(ANKA)