kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mccormack: Türkiye'deki tartışmalar demokrasinin işleyişini gösterir

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili tartışmaları, "Bu demokrasinin işleyişidir. Bu tartışmalar ABD'de, Batı Avrupa'da ya da herhangi başka bir yerde de olabilirdi" şeklinde değerlendi.

Türkiye'deki Cumhurbaşkanı seçimi ve bu konuda yaşanan tartışmalar Amerika Birleşik Devletleri'nde de yakından takip ediliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack'ın günlük olağan basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladıktan sonra Türk askeri yetkililerin "Yeni cumhurbaşkanı Türkiye'deki demokrasi prensiplerine uymalıdır" dediğini, ordunun demokratik bir seçimle işbaşına gelen bir hükümet hakkında bu tür açıklamalar yapmasından kaygı duyup duymadığı soruldu.

"Öncelikle Türkiye'nin gelecek Cumhurbaşkanının kim olacağı kararını Türk meclisi ve halkı verecek" diyen McCormack, Türkiye'deki "laik demokrasiye" güvenlerinin tam olduğunu söyledi.

BU TÜR TARTIŞMALAR HER ÜLKEDE YAŞANABİLİR

Bu konu hakkında yaşanan tartışmaları "bu demokrasinin işleyişi" şeklinde değerlendiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bu tür tartışmaların ABD, Batı Avrupa ya da herhangi başka bir ülkede yaşanabileceğini ifade etti.

Bütün bu soruların Türk yasaları ve Anayasası çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydeden Sean McCormack, sorunların demokratik bir sonuç içinde çözülebileceğine inandıklarını vurguladı. McCormack, bu konuşla Türk halkının ilgileneceğini belirtti.

I LOVE ABDULLAH'I KAÇIRMIŞIM

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza'nın, bir Yunan gazetesine Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde sorun yaşanabileceğini söylediği iddialarının hatırlatılması üzerine McCormack, Bryza'nın böyle bir sözünü görmediğini kaydetti.

Bir gazetecinin, Türk basınında çıkan Bryza'nın "I love Abdullah Gül" sözlerini görüp görmediğinin sorulması üzerine de gülerek "Hayır kaçırmışım. Lambros nerede? Yoksa o mu yazdı" diye yanıt verdi ve özellikle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a "diktatör" diyen Yunan gazeteci Lambros'a atıfta bulundu.

(ANKA)