kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sokaklardan hukuk fakültesine

Yeni Haber
Çocuk yaşlardan itibaren sokaklarda çalışmaya başlayan, suç işleme riski altında olmasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Tufan Esen (18), Adana Sokak Çocukları Derneği'nin çatısı altında verdiği mücadelesi sonunda hukuk fakültesini kazanmayı başardı.

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarını alır almaz kendine büyük destek sağlayan Adana Sokak Çocukları Derneğine giderek, sevincini orada çalışan görevlilerle paylaşan Tufan Esen, savcı olup cübbe giyme hayaline bir adım daha yaklaştı.

Tufan Esen,çocuk yaşlardan itibaren sokaklarda çalışmaya başladığını, 52 dairelik apartmanda kapıcılık yapan babasına her zaman destek olduğunu söyledi.

Sokaktaki kötülüklerden ailesi ve Adana Sokak Çocukları Derneğinin desteğiyle kendini korumayı başaran Tufan Esen, bu destek ve teşvikle iki yıl dershaneye giderek ÖSS'de 339 puan alıp, Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı.

Tufan Esen, hukuk fakültesini bitirip cübbe giydiğinde öncelikli hedefinin özellikle çocukları sokaklardaki kötülüklerden korumak olacağını söyledi.

Her çocuğun çocukluğunu yaşamak isteyeceğini, hiçbir çocuğun bilerek ve isteyerek sokaklara gitmediğini savunan Tufan Esen, ''Sıcak ve huzurlu bir aile ortamı, güzel oyuncaklar, her öğün yemek yiyebilmek her çocuğun hakkı. Hangi çocuk, yaşıtları oyun oynarken ayakkabı boyamak, çöp toplamak, mendil satmak, atölyelerde çalışmak, taşıyamayacağı yükün altına girmek ister ki? Ben de çalışmak istemezdim ancak, şartlar beni buna zorladı'' dedi.

Suçlu olmaktan kurtulup, suçsuzları savunmaya hazırlanan Tufan Esen, babasının dürüstlüğü ve çalışkanlığını kendisine her zaman örnek aldığını belirterek, ''Babam bana her zaman 'herkes bir çalışırken sen 10 çalışacaksın' nasihatinde bulunurdu. Sınavı kazandığımı duyunca ilk sözü 'Allahım şükürler olsun, ben senin sevgili kulunmuşum ki dualarımı kabul ettin' demek oldu. Hem kendim hem de yoksullukla mücadele eden ailem adına çok mutluyum'' diye konuştu.

Okulu bitirip savcı olarak kürsüye çıkacağı günün hayalini şimdiden kurduğunu söyleyen Tufan Esen, bir kanun adamı olarak suçluların karşısında, suçsuzların yanında olacağını belirterek, şunları söyledi:

''Hiç kimse yoksulluğa, kimsesizliğe isyan etmesin. İsteyen herkes zoru başarır. Ben çocukluğumdan beri apartmanları temizledim, apartman sakinlerinin siparişleri için koşuşturdum ama hiç yılmadım, isyankar olmadım. Ailece Allah'ın bize verdikleriyle yetinmeye çalıştık.

Yoksulluk hiçbir zaman kader olarakalgılanmamalı, herkes kendisinden daha muhtaç olanları düşünmeli.''

Eğitimine ve ailesinin geçimine katkı sağladığı derneğe kayıtlı çocukların ÖSS sonuçlarını tatilde öğrenen Sokak Çocukları Derneği Başkanı Prof. Dr. Fazilet Aksu ise en az öğrencileri kadar heyecan duyduğunu söyledi.

Aksu, derneğe kayıtlı olup sınava giren 14 öğrencinin tamamının barajı aştığını ancak, 3'ünün tercih yaptığını ifade eden Aksu, ''Hukuk Fakültesi'ni kazanan çocuğumuz Tufan son derece efendi bir kişiliğe sahip. Yıllardır derneğimizde ona da diğer çocuklar gibi kol-kanat olduk. Kendim, onlar ve aileleri adına çok mutluyum'' diye konuştu.

BEHÇET HASTASININ BAŞARISI

Sokak Çocukları Derneğinin desteğiyle dershaneye gidip Behçet hastalığına rağmen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Matematik Bölümü'nü kazanmayı başaran Salih Pekyen ise ''Yoksulluğa ve hastalığıma rağmen hayattan kopmadım, başarmak çok güzel'' dedi.

Sürekli tedavi gördüğünü, zaman zaman tetiklenen Behçet hastalığı nedeniyle uykusuz geceler yaşadığını anlatan Salih Pekyen, buna rağmen inşaatlarda amelelik yaparak ailesinin geçimine katkı sağladığını, derslerini ihmal etmediğini, bu sayede başarıya ulaştığını anlattı.

Dernek yöneticileri, dernek üyesi çocuklardan Mehmet Şerif Demir'in Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Matematik Bölümü'nü kazandığını bildirdi.

(AA)