kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hakkımda özür yazısı yazmak zorunda kaldılar

HATİCE UTKAN MAGAZİN
Kurtlar Vadisi'nin ağır abisi Oktay Kaynarca yeni dizisi 'Kuzey Rüzgarı'nda, sıradan bir insanı canlandırıyor. Kaynarca, oynadığı bir rolün onu ne gibi zorluklar içine soktuğunu ve uğradığı haksızlıkları anlattı..
* Kurtlar Vadisi'nden sonra yine hemen herkes size mafya ya da 'ağır abi' rollerini yakıştırdı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Kurtlar Vadisi'nden sonra sadece bir kere ağır abi rolü oynadım,
* kadar. Genelde başka işlerde yer aldım ve başka işlerde yer almak da istedim. Mesela bir dizide babayı, bir filmde de askeri oynadım. Yani farklı rollerle çıktım seyircinin karşısına.
* Bu şekilde tanınmak hoşunuza gitmiyor mu? Bir rolün bir oyuncunun üzerine yapışması hiç kimsenin hoşuna gitmez. Çünkü bu sizi tek tip oyunculuğa götürür, ki bu da oyuncu için hiç iyi olmaz.
* Bundan önce rol aldığınız filmlerde ve dizilerde daha romantik ve duygusal karakterleri canlandırmıştınız. Farklı karakterleri canlandırmaktan hoşlanıyor musunuz? Zaten bence oyunculuk budur. Ama bu konularda haksız eleştirilere maruz kalabiliyorsunuz. Sanki hep tek tip oyunculuk yapmış gibi görünüyorsunuz. Oysa ki geçmişe baksalar çok farklı rollerde oynadığımı görürler. Ne yazık ki her zaman en son yaptığınız iş akılda kalıyor.
* Rollerinizi neye göre seçiyorsunuz? Ben senaryoya ve girişe bakıyorum. Senaryonun beni tatmin etmesi gerekiyor. Ayrıca oynayacağım karakterin ne kadar sağlam ve gerçeğe yakın olduğu da önemlidir. 'Ben şu rolü oynarım, bu rolü oynamam' demek, bir oyuncunun kurabileceği en yanlış cümledir. Beni zorlayacak roller benim çok hoşuma gider.

AKTÖR HER ROLÜ OYNAYABİLMELİ

* Genelde oynadığınız karakterlerde babacan ve cesur bir tavır sergiliyorsunuz. Gerçek yaşamınızda da böyle misiniz? Bilemiyorum. Hiç bir zaman dizilerde yaşadığım gibi tehlikeler yaşamadım ama haksızlığa uğrasam yine böyle tepkiler verebilirim.
* Bu rolleri oynadıktan sonra ezik bir adamı ya da bir eşcinseli, çöpçüyü de oynar mısınız diye merak ediyorum... Bunların hepsinin bir öyküsü vardır. Senaryo öyle bir yere gelir ki her şeyi oynayabilirsiniz. Çünkü inandırıcı ve sağlam bir senaryo olursa, okuduğunuzda 'ben bu rolü oynamalıyım' dersiniz. Bir aktör her türlü rolü oynayabilir bence, en azından oynayabilmelidir.
* Tiyatro kökenlisiniz ama bir süredir genellikle dizilerde oynuyorsunuz. 'Tiyatrocu sadece tiyatroda oynamalı' gibi polemikler yaşanıyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Bence bu çok saçma bir şey. Oyuncu, oyuncudur istediği her yerde oynar.
* Kadir İnanır gibi bir oyuncuyla aynı dizide rol almak nasıl bir duygu? Çocukluğumuzda, Kadir İnanır filmi olduğunda koşa koşa sinemaya giderdik. Şimdi Kadir İnanır'la karşılıklı başrol oynamak benim için çok büyük bir onur. Kendisi emeğiyle sinemanın vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiştir.
* Rol arkadaşlarınızın eğitimi önemli mi? Tiyatroculuktan mezun olmayan ama kendini çok iyi geliştirebilen insanlar da var bence. Ama okullu olmak her zaman avantajdır. n Sizce bir aktörün, iyi bir oyuncu olmasının dışında fiziğinin de iyi olması gerekli mi? Bence bu büyük bir avantaj. Sonuçta kamera güzel şeyler görmek ister. Mesela Al Pacino için 'çok güzel bir adam' diyemeyiz ama nerede bir filmini görsek kaçırmadan izleriz. Hatta başka seçeneklerimiz olsa bile onun filmini izleriz.
* Kendinizi bu konuda nasıl değerlendiriyorsunuz?
*
değerlendirmeyi yapmak bana düşmez. Ama hiç kimse kendini çirkin bulmaz.
* Kameralar önünde olmak sevgilinizle ilişkinizi etkiliyor mu? Bence etkilemiyor. Aynı dünyanın insanlarıyız, aynı tepkileri veriyoruz, aynı havayı soluyoruz. Bu nedenle hayatımı zorlayan bir şey değil bu. Zaten beni tanıyan, hayatımda olan insanlar benim bu işi yaptığımı, bu işle var olduğumu ve hep bu işi yapacağımı bilir.

ALBÜMÜM HERKESTEN ÇOK SATTI
* Romantik bir insan mısınız? Çok romantik biri değilimdir. Fazla gerçekçiyimdir. Bu gerçekliğin içerisinde bir romantizm yaşamayı tercih ederim. 'Romantik olayım' diye romantik bir insan olamam.
* Sizce sevgiliniz sizde ne buluyor? Bunun cevabını sadece
* verebilir.
* Türkü albümü çıkarmıştınız. Tekrar bir albüm yapmayı düşünüyor musunuz?
*
çok başka bir iş, onun için başka türlü bir yola çıkmak lazım. Albüm tanıtımı, gösterdiğiniz performans, televizyon programlarına konuk olma zorunluluğu... Özellikle şarkıcı kimliğiyle var olan insanların çıktığı yola ben çıkamam. Aslında benim albümüm piyasadaki diğer insanların albümlerinin 4 ya da 5 katı fazla satmıştı. Ama ben bu işten tövbe ettim, çünkü verdiğimiz emeğin karşılığını alamadık.
* Oynadığınız rollerin etkisinde kalıyor musunuz? Hayır, kesinlikle böyle bir şey olmuyor. Bir rolün etkisi altında kalmak hastalıktır, etki altında kalıyorsanız tedavi görmeniz gerekir. Ben, Kurtlar Vadisi zamanında birçok haksızlığa uğradım. Mesela birisi arabasını park edemeyip, çevredeki değnekçilerle kavga ettiği zaman bile bizi suçladılar. Bizim yüzümüzden bu tip insanların ortaya çıktığını söylediler. Hatta kendimizi, canlandırdığımız karakter zannettiğimizi bile iddia ettiler. Sanki daha önce çok farklı bir hayat yaşıyorduk da bu dizi bizi değiştirdi. Bunları yazanların hepsi, sonradan yaptığım diğer işleri seyredip özür yazısı yazmak zorunda kaldı ama...
* Tuhaf olaylar da yaşamışsınızdır herhalde... İnsanlar hâlâ beni önceden oynadığım rollere göre değerlendiriyorlar. Mesela telefon sapıklarıyla çok uğraşıyoruz. Senede 3-4 defa telefon numaramı değiştirmek zorunda kalıyorum.
Haberin fotoğrafları