kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dışişleri Bakanı Gül'ün adaylığına en sert tepki CHP'den geldi. Gül'ün randevu talebini geri çeviren CHP, daha önce olduğu gibi Meclis Genel Kurulu'nda oylamaya da katılmayacak. 3.5 saatlik bir toplantı yapan CHP MYK'dan 7 maddelik bir açıklama geldi. Bildiri özetle şöyle:

BİLDİRİ METNİ
1.
Başbakan Erdoğan, seçimlerden sonra, Cumhurbaşkanı adayını belirlerken uzlaşma arayacaklarını ve muhalefet partilerini ziyaret edeceklerini açıklamış, Genel Başkanımızı telefonla arayarak ziyarete geleceğini söylemişti. Ancak Sayın Abdullah Gül herhangi bir istişare yapılmadan, uzlaşma aranmadan AKP tarafından tek taraflı olarak aday gösterilmiştir.
2. Meclis Başkanlığı seçiminde sergilenen tavır memnuniyetle karşılanmış ve AKP'li aday desteklenmiştir. Cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesinde de benzer bir yöntemin izlenmesi kamuoyu tarafından beklenir hale gelmişti.
3. Önemli görevleri olan bir makama seçilecek kişinin siyasal uzlaşmayla seçilmesi ülkenin huzuru ve demokrasimizin gelişmesi açısından yarar sağlayacaktı.
4. Milli görüş geleneğinden gelen Gül'ün yakın geçmişteki pek çok yazı ve konuşması cumhuriyetin temel değerleriyle mutabık olmadığını açıkça göstermektedir.
5. AKP'nin Sayın Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesini Atatürk ilkelerine dayalı laik demokratik cumhuriyete karşı bir rövanşa dönüştürdüğü görülmektedir.
6. Sayın Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Türkiye'nin kültürüyle, ekonomisiyle, medyasıyla ve yaşam tarzıyla bir din devletine dönüştürülmesi süreci hızlanacaktır. Bu dönüşümden yarar uman uluslararası güçler, bölgeye yönelik çıkarlarıyla bu değişimi ılımlı İslam projesiyle desteklemektedirler.
7. CHP, AKP hükümetinin ve seçildiği takdirde Sayın Gül'ün bütün uygulamalarını anayasamızda ifadesini bulan Atatürk ilkeleri ve laik demokratik cumhuriyet açısından dikkatle izleyecek ve uyarılarını kararlılıkla sürdürecektir.