kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Her şey anayasal takvime göre işleyecek

Başbakan Erdoğan, "Yeni kabineyi Sezer'e mi sunacaksınız, yoksa yeni cumhurbaşkanını mı bekleyeceksiniz?" sorusuna yanıt verdi: Her şeyin anayasal takvimi var. Bu takvim içinde çalışacağız..
60. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Erdoğan'ın, "Kabine listesinin Cumhurbaşkanı Sezer'e mi yoksa yeni cumhurbaşkanına mı sunulacağına" ilişkin sorulara net yanıt vermemesi dikkat çekti. Soruların yinelenmesi üzerine "Sezer'e sunucağım" demeyen Erdoğan, "Anayasal takvime dikkat edeceğim. Meclis Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı seçimimiz var. Hükümeti kurma durumu var. Hepsi de şu anda iç içe geçmiş, buradaki önceliği arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Ona göre de adımımızı atacağız" yanıtı verdi. Erdoğan'a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

* Hükümeti kurmak için 45 gün süreniz var. Yeni kabineyi Sayın Sezer'e mi sunacaksınız yoksa yeni cumhurbaşkanının seçilmesini mi bekleyeceksiniz? Biliyorsunuz, hepsinin ayrı ayrı anayasal takvimi var. Bu takvim içinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu çalışmalarımızı yürütürken her zamanki prensibim müzakereye, istişareye dayalı bir çalışma metodudur. Aynı şekilde bu çalışmalarımızı istişareye, dayalı olarak yürüteceğim ve anayasal takvimi her birim içinde kullanmaya dikkat edeceğim.

* Bu hafta içinde bekleyebilir miyiz? Söyledim ben, anayasal takvime dikkat edeceğim.

* Hükümetin güven oylaması için sayısal bir sorunu bulunmuyor. Buna rağmen gerek cumhurbaşkanı seçimi gerekse güven oylaması konusunda muhalefetle bir temasınız olacak mı? Ben bunu daha önce açıkladım. Biliyorsunuz bazı liderleri telefonla aradım. Her zaman irtibat halinde olmak isterim. Bunun gayreti içerisinde olmak isterim. Ama bu gerekli olan anlar olur gerekli olmayan anlar olur. Tabii her attığımız adımda da her konuyu da görüşmek şartta değil. Bu bakımdan hassasiyetim dayanışmaya dayalıdır. Bundan sonraki süreçte de dikkat edeceğim. Ama bu yüzde yüz her konuda olur diye de bir kaide yok.

* 45 günlük süreyi sonuna kadar bekleyecek misiniz? Arkadaşlar bir takvim kullanılacak dendiği anda bu illa 45 günün sonuna kadar diye olmaz. Bakın bizim bu arada Meclis Başkanlığı seçimimiz var, Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşması var, Cumhurbaşkanlığı var, hükümeti kurma durumu var. Hepsi şu an iç içe geçmiş. Buradaki önceliği arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Ona göre de adımımızı atacağız.

* Önce hükümet mi yoksa Cumhurbaşkanlığı seçimi mi diye soracaktım ama? Cevabını verdim.

* Bu hafta muhalefet turu bekleyelim mi? Meclis oluşsun, ondan sonra bu olabilir.

* Kabinede Abdullah Gül'ün isminin olmaması durumunda, 'cumhurbaşkanı adayı diye' yorumlanacak. Listede yer alırsa 'cumhurbaşkanı adayı değil' diye yorumlayacağız. Bu nedenle hükümeti kurmak için cumhurbaşkanı adayının isminin belirlenmesini bekleyecek misiniz? Ben çok teşekkür ediyorum. Sağ olun anayasal takvime dikkat edelim.