kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Afyon'da beslenen manda sayısındaki dramatik düşüş, manda sütü ve eti kullanılan kentin ünlü kaymağı ve sucuğunu coğrafi işaret açısından sıkıntıya soktu. Manda ithali düşünülüyor..
Afyonkarahisar, kaymak, sucuk, pastırma, mermer, lokumda coğrafi işaret alan bir il. Afyon kaymağının dillere destan tadının arkasında, haşhaş küspesiyle beslenen manda sütünden yapılması yatıyor. Ama ne yazık ki artık manda sayısı ve haşhaş yağı çıkaran tesisler azaldığı için bu tada ulaşmak lüks oldu. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Celaletdin Gürel, "Haşhaş yağı çıkarıldıktan sonra kalan küspeyle beslenirdi mandalar. Sütünün rayihası, kokusu, çok değişik tadı olurdu. Afyon kaymağını kaymak yapan buydu. Şu anda eski tatlar pek kalmadı" diyor.

MANDA İTHAL EDİLECEK
Manda popülasyonundaki dramatik düşüş, kullanılan hammadde itibariyle kaymaktan sonra ünlü Afyon sucuğunun da geleceğini tehlikeye soktu. Celaletdin Gürel, 150 bine yaklaşan manda sayısının bugün 10-15 bin civarına gerilediğine işaret ederek, şunları söyledi: "Manda popülasyonu azaldığı için artık eser miktarda manda eti sucuğa konulabiliyor. Bu durum, coğrafi işaret açısından da tehlike doğuruyor. Manda bulamazsak sıkıntı olacak. Pakistan ve İtalya'dan damızlık manda getirme çalışmalarımız var. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşeni yapıyoruz."
Haberin fotoğrafları