kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sudi Özkan

Özkan'ın kaçırdığı kumar parası iki bankacıyı yaktı

NESLİHAN KESKİN MERKEZ
Kumarhaneler Kralı Özkan'ın Toprakbank'ta açtığı gizli hesaptan İsviçre'ye aktardığı paralar iki banka görevlisini yaktı. Birleşik Fon Bankası, dava açtığı iki bankacıdan 14.3 milyon YTL'lik alacağı istedi..
Kumarhaneler Kralı Sudi Özkan'ın 1997'de kumardan kazandığı paraları gizli hesaplar açarak yurtdışına aktarıp Toprakbank'ı 14 milyon 315 bin YTL zarara uğrattığı iddiasıyla açılan dava, bankanın iki çalışanını yaktı. O dönemde bankanın operasyon yöneticisi olan Ayça Turhan ile müşteri hizmetleri yetkilisi Ayşegül Gürel hakkında Özkan ve grup firmalarına yardım ederek kaçakçılık suçuna maddi olarak yardım ettikleri iddiasıyla dava açıldı. İstanbul İş Mahkemesi'nde Toprakbank'ın alacaklarının toplandığı Birleşik Fon Bankası'nın açtığı davaya eklenen hesap uzmanları kurulunun raporu ilginç değerendirmeler yer aldı. Raporda, Özkan ve firma yetkililerinin kimlik bilgileri ile imzaları alınmadan gizli hesaplar açılmasına göz yumuduğu, bu hesaplardan binlerce kez işlem yapıldığının belirtildi. Raporda, aynı isimde birden fazla hesap açılarak bir yılı aşkın süre şifai işlemlerle kaçakçılık ve kara para işlemleri yapıldığı ifade edildi. Soruşturma raporuna göre ise Özkan, Toprakbank'ın Mecidiyeköy Şubesi'nde, 'nokta' adıyla açtırdığı gizli hesapla 1997'de İsviçre'nin Credit Suisse Lucern Bankası'ndaki hesabına 60 milyon dolar ve 30 milyon mark aktardı.

NOKTA HESAPTAN TRANSFER
Rapora göre, Özkan'ın 19 kumarhanesinden kazandığı paralar 'nokta' hesabında toplanıyordu. Daha sonra bir bölümü bankada, bir bölümü Kapalıçarşı'da dövize çevrilen paralar, tekrar "nokta" hesabına, oradan İsviçre'ye gönderiliyordu. Hesap uzmanları, Ayça Turan ve Ayşegül Gürel adlı iki çalışanın, Özkan'a kaçakçılık suçunda maddi olarak yardım ettiklerini iddiasında bulundu. Birleşik Fon Bankası, iki bankacıdan kaçırılan paradan yarar sağladığı iddiasıyla mahkemeye başvurdu ve 14.3 milyon YTL'lik alacağın en yüksek faiz işletilerek geri alınmasını istedi. Banka ayrıca bu iki kişinin, tüm mal ve gayrimenkullerine tedbir konulması için başvuru yaptı. Raporda Mecidiyeköy şubesinin müdiresi Güzide Balyemez ise gizli hesabı neden MASAK'a bildirmediği sorusuna verdiği yanıt da ilginç: "Anılan hesabın, Özkan'a ait kumarhane gelirleri için açılan gizli hesap olduğunu biliyorduk. Bu nedenle bizce, bu hesaptan yapılan işlemlerin, hesabın asıl sahibi Özkanlar Grubu olduğu için şüphelilik vasfı yoktu." Raporda, 1998 başlarında kumarhanelerin 'Nokta' hesaba para akışının kesildiği ifade edildi.