kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Piyasanın kaderi 'ak sakallı adam'ın iki dudağı arasında

Mortgage fonlarının peş peşe batmasıyla derinleşen global dalgada dünyanın gözü kulağı Ben Bernanke'nin başkanlığında bugün toplanan ABD Merkez Bankası'nın faiz zirvesine çevrildi..
İki haftadır ABD borsalarına odaklanan dünya piyasalarının gözü kulağı bugün ABD Merkez Bankası Fed'in faiz toplantısında olacak. Cuma günü ABD'de Dow Jones endeksinde yaşanan yüzde 2.1'lik sert düşüşün ardından dün Avrupa'da bir kez daha 'kara pazartesi' senaryoları ile işlemler başladı. Ancak korkulan olmadı ve düşüşler yüzde 1'lerle sınırlı kaldı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 0.57 değer yitirirken, endeks bir kez 50 bin puanın altını gördükten sonra toparlanarak günü 50 bin 429 puandan günü tamamladı. Bunda da 'Ak sakallı adam' Fed Başkanı Ben Bernanke'nin faiz toplantısında vereceği mesajların piyasaları sakinleştireceği umudu etkili oldu. Yaptığı çelişkili açıklamalar nedeniyle ABD basınınca sık sık eleştirilen Bernanke'nin yapacağı toplantı adeta bir sınav niteliğinde olacak. Uzmanlara göre Bernanke yapacağı açıklamada "ABD'de mortgage kredilerinde yaşanan sorunun derinlik kazanmayacak ve ABD ekonomisi üzerinde olumsuz etkisi olmayacak" mesajı verecek. Nitekim bu beklenti doğrultusunda dün kredi piyasasındaki risk alma iştahını ölçen ve son dönemde tansiyonun yükseldiği iTraxx Crossover Endeksi'nde de gerileme eğilimi gözlendi. Ancak borsalardaki oynaklığı ölçen Market Volatility Index (VIX) dün yine yükselişteydi. Çünkü borsalar gün içinde bir artıya geçti bir eksiye döndü. En büyük hareket de ABD borsalarında yaşandı.

UBS: YATIRIMCILAR DAYANIKLI
Mortgage sarsıntısının etkisini azaltan gelişmeler de dış piyasalara destek oldu. İsviçreli Yatırım Bankası UBS'nin büyük yatırım fonlarının ve yatırımcıların kredi pazarındaki sorunlara ve iklimsel kayıplara karşı yeterince dayanıklı olduğunu bildirmesi ABD ve uluslararası piyasalara moral verdi. Ayrıca petrol fiyatları da 1 dolar 92 sent düşerek ABD hisselerinin daha fazla kaybetmesini önledi. Avrupa'da satınalmaların devam ettiğini ve krizden olumsuz etkilenmediğini gösteren gelişmeler de piyasaların kayıpları azaltmasında rol oynadı. Societe Generale Hisse Bölüm Başkanı Eric Turjeman, kredi pazarındaki sorunlarda daha son noktaya gelinmediğini belirterek, "Pazarda bir sinirlilik durumu sözkonusu. Yatırımcılar krizin etkisi ili ilgili endiyeler taşıyor. Daha sonuna geldik diyemeyiz" dedi.
Haberin fotoğrafları