kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Taksiciler Ne Diyor?

28.07.2007
'Şoförlere standart getirilmesi şart'
İlhami Acar (43 yaşında, 13 yıldır taksi şoförü)
"Beni en çok fazla içkili müşteriler rahatsız ediyor. Biz hata yapınca hemen belli oluyor ama müşteriye bir şey diyen yok. Ama doğru, çoğu meslektaşım trafik kurallarına uymuyor. Birilerinin buna el koyması lazım. Taksi şoförlüğünü belirli yaştaki insanların yapması lazım. Şoförlere bir standart getirilmesi gerekiyor. Ayrıca her mahallede taksi durakları olması şart. Durak şoförleri müşteriye karşı daha saygılı ve terbiyelidir. Mutlaka korsan taksicilerin önüne geçilmesi lazım. Biz bir sürü vergi veriyoruz, onlar bir şey vermeden para kazanıyor."

'Alkollü taksi kullanan var'
Selahattin Perçin (53 yaşında, 29 yıldır taksi şoförü)
"Müşteri eskiden taksiye bindiğinde bize 'Beyefendi' diye hitap ederdi. Şimdi müşteriler de değişti taksi şoförleri de. 1985'ten sonra kiralık arabaların çıkmasıyla taksi esnafı öldü. Ben mesela artık zevkle taksicilik yapamıyorum. Trafik var diye müşteri almak istemeyen, elinden sigarayı düşürmeyen, müziği son ses açan meslektaşlarım beni rahatsız ediyor. Yani taksici esnafı çok bozuldu; akan trafiği durduruyor, olmadık yerde park ediyor, müşteri bekliyor. Kısa mesafe almak istememek ne demek, sen amme hizmeti veriyorsun. Bence trafik polislerinin ticari araçları biraz daha denetim altına alması gerekiyor. Çünkü özellikle geceleri, taksi şoförlerinin yüzde 70'i aracı alkollü kullanıyor. Yani biraz da ticari araçlara alkol denetimi yapılmalı. Müşteri olarak ise sadece taksiye alkollü binip, ters konuşanlardan şikâyetçiyim."

'Taksiciyim demeye utanıyorum'
Kenan Yeşilyurt (58 yaşında, 40 yıldır taksi şoförü)
"30-40 yıl önceki taksiciler yok artık. Gerçekten birbirimize saygılıydık, müşterilere saygılıydık. Müşteriler bize güveniyordu. Gecenin geç saatlerinde bile eşleri hanımlarını bize teslim edebiliyorlardı, istedikleri yere kadar bırakıyorduk. Şimdi müşterilerin hepsi taksicilerden şikâyetçi ve haklılar. Ama müşteriler de değişti, daha anlayışsız oldular. Onlar biraz anlayış göstersin, taksiciler de müşterilere karşı daha iyi davransın. Ben eskiden 'Taksiciyim,' derken gurur duyuyordum, şimdi 'Taksiciyim,' demeye utanıyorum. Korsan taksilerin varlığı da bizi sinirli yapıyor. Kimse sahip çıkmıyor bize. Bu korsanlar kalksın bakın taksiciler nasıl beyefendi oluyor."
Haberin fotoğrafları