kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İnsan figürü maketleri de yapan Barkın Bayoğlu, tam bir yarış tutkunu.

Sinan Paşa Pasajı'nda araba yarıştırasıcalar

28.07.2007
Meraklı arkadaşlarınızı toplayıp, istediğiniz herhangi bir yerde pist kurdurup, uzaktan kumandalı arabalarla yarışmak ister misiniz? Araba, uçak, helikopter maketleri satan ve kiralayan bir mağaza, büyük firmalara da hizmet veriyor..
Beşiktaş'ta, meşhur Sinan Paşa Pasajı'nın en alt katında RacingZ adlı bir hobi mağazası var. Mağazanın ortaklarından Barkın Bayoğlu'nun tabiriyle burası 'çatlakların' uğrak yeri. Yani müşteri profilini böyle tanımlıyor Barkın Bey. Çünkü ilgi alanlarının detayları 'deli işi' dedirtecek türden. RacingZ'de bulabileceklerinizin başında maket arabalar, uçaklar, tekneler, helikopterler vs. geliyor. Ama bunları satın almanız şart değil. İsterseniz kiralayabiliyorsunuz da. Örneğin en çok yaptıkları iş; kişilere, arkadaş gruplarına ya da firmalara verdikleri uzaktan kumandalı araba yarışı hizmeti. Mini-Z dedikleri, uzaktan kumandalı maket arabaları var. Bunlar R-C (Radio control), yani radyo kontrollü arabalar. Bu arabalara özel pist hazırlanıyor. Bu işi Japonlar, 2001 yılında icat etmiş. İcat nedeni ise ihtiyaç! Japonya kışın çok yağışlı olduğu için, büyük uzaktan kumandalı arabaları dışarıda yarıştıramayınca, iç mekânlarda yarıştırabilecekleri bu sistemi bulmuşlar. RacingZ de, arabaları ve pistlerin malzemesini Japonya'dan getirtiyor. Arıyorsunuz mağazayı, 'şu gün, şurada, şu kadar kişi, şu kadar saat yarışmak istiyoruz,' diyorsunuz. Onlar da size pisti kuruyor, arabaların kumandasını nasıl kullanacağınızı öğretiyorlar, başlıyorsunuz yarışmaya. Örneğin Sinan Paşa Pasajı'nın orta yerinde çok yarış yapılmış. Firmalar da kendi bünyelerinde yaptıkları toplantılar için istedikleri yerlerde pist kurduruyorlar. Mini-Z arabalardan satın alabiliyorsunuz da. İster kullanılmaya hazır halini, isterseniz de kendi ellerinizle modifiye edebileceğiniz kitini... Ancak biraz tuzlu. Arabaların tanesi yaklaşık 185, pist ise 680 avro. Bir de bilgisayara bağlanan özel bir sistem var. Arabaların attığı tur zamanını, tur sayılarını, en iyi turları vs ölçüyor. Hepsi toplanınca bayağı pahalı oluyor. O yüzden de genellikle kiralama tercih ediliyor. Barkın Bayoğlu, merak edenlere, "Gelin önce deneyin, 20 dakika oynayın, eliniz alışsın, bakalım sevecek misiniz?" diyor. Bunun için 5 YTL ödemeniz yeterli. Ama ciddi yarışmak isterseniz fiyat kişi sayısına, yerine ve saatine göre değişiyor. Örneğin dört kişi bir saat için 50 YTL ödüyor.

HER YARIŞTA SİLBAŞTAN
"Bu işi Türkiye'de ilk yapan siz misiniz?" sorusunu Barkın Bayoğlu şöyle yanıtlıyor; "Kiralama işini Türkiye'de, hatta dünyada yapan ilk kişileriz. Biz ilk 'kiralayacağız' dediğimiz zaman modelci arkadaşlarımız bize deli gözüyle baktı. Çünkü her araba yaklaşık 300 parçadan oluşuyor. Ve bunlar her kazada paramparça oluyor. Tekrar baştan yapıyoruz. Büyük angarya yani. Bir de çok detaylı, mesela bu minicik arabaya diferansiyel filan takılıyor. Gerçek bir araba gibi yani..." RacingZ geçen kış Mini-Z'lerle, EZGİN CUP adlı, sekiz ayaklı bir şampiyona da düzenlemiş. Bu işle ilgilenen çok kişi katılmış. Tüm kurallarıyla gerçek bir araba yarışı gibi gerçekleşmiş. Modifiye edilmiş arabalar 60 km gibi hızlarla yarışıyormuş. "Peki adı neden 'ezgin'?" diye soruyoruz, Bayoğlu: "Ezgin, maddi açıdan eli darda olan insan demek. Bunları yarıştıran adamın çok parası yoktur diye böyle bir isim koyduk," diyor. RacingZ mağazasından sadece alışveriş yapmak zorunda değilsiniz. Burayı atölye olarak da kullanabiliyorsunuz. Oturuyorsunuz tam teçhizatlı bir masanın başına, istediğiniz maketi istediğiniz malzemeyle yapıyorsunuz. Böylece evinizi kirletmemiş, kokutmamış ve eğer varsa eşinizi de sinirlendirmemiş oluyorsunuz! Mağazada bulabilecekleriniz arasında tekne, helikopter, uçak, figür gibi maketler de var demiştik. Helikopter ve uçak uçurmak için eğitim almak isterseniz, takılıyorsunuz Barkın Bey'in peşine, tutuyorsunuz Hezarfen Havaalanı'nın yolunu... Peki ya tekneler? Eğer küçük boy bir tekneyse Bayoğlu, kendi evinin bulunduğu sitedeki havuzda ders veriyor. Tekne boyu büyürse eğitim denizde yapılıyor. Aynı zamanda bir motosiklet tutkunu olan ve İkiteker dergisinde test pilotluğu yapan Barkın Bayoğlu, sipariş üzerine maket de yapıyor. Örneğin prefabrik deprem konutları yapacak bir firma, önce gelip bu konutların maketini isteyebiliyor kendisinden. Tel: (0212) 227 65 90 www.racingz.com
Haberin fotoğrafları