kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Rüşvet Savaşçısı'nın görevi yolsuzluğu bitirmek.

Rüşvet yiyen siyasiye sanal âlemde 'dayak'

Tüm önlemlere rağmen rüşvetin önüne geçilemeyen Çin'de yolsuzluktan yaka silken halk rüşvetçilerin cezasını sanal âlemde veriyor.....
Çin, her gün gazetelere manşet olan rüşvet yolsuzluk olaylarından yaka silkiyor. Çin Komünist Partisi, hem kendisinin hem de ülkenin geleceğini tehlikeye atan bu rüşvet bağımlılığıyla başa çıkabilmek için her gün başka bir adım atıyor. Fakat ağır hapis cezaları bile ülkede rüşvetin önüne geçilmesini sağlamıyor. En basit işi yaptırmak için bile rüşvet vermek zorunda kalan Çin halkı yaka silktiği siyasilerin cezasını sanal alemde veriyor. Ülkenin doğusundaki Zeyjang eyalet yönetimi tarafından geliştirilen "Rüşvet Savaşçısı" isimli bir bilgisayar oyununda rüşvet veren siyasilere ve memurlara oyuncu istediği gibi ceza veriyor. Rüşvet alan siyasiyi dövmek, kafasına sopalarla vurmak, işkence yapmak oyunda size puan kazandırıyor.

SEKİZ GÜNDE SİTE ÇÖKTÜ
Aynı anda 500 oyuncu tarafından oynanabilen ve henüz 8 gün önce devreye sokulan oyuna bir anda o kadar çok talep oldu ki internet sitesi çöktü. China Daily gazetesinde yer alan haberde halkın bir türlü sonu gelmeyen rüşvet olaylarının öcünü bu oyun vasıtasıyla almaya çalıştığı yorumu yapıldı. Proje yöneticilerinden Qui Yi, "Oyun vasıtasıyla halkın rüşvet konusundaki duyarlılığını artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Çin Komünist Partisi mayıs ayında rüşvetin tanımını genişleterek önüne geçmeye çalıştı. Ülkede en son olarak Devlet Gıda ve İlaç Dairesi eski Müdürü Zheng Xiaoyu, 8 şirketten toplam 850 bin dolar rüşvet aldığı için idam edildi.
Haberin fotoğrafları