kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SENDEN BAŞKA

Kadınlar ev hayatlarını beyazcama göre düzenliyor

Kadınlar günde ortalama 4 saat 42 dakikalarını televizyon karşısında geçiriyor ve yarıdan fazlası ev işleri, alışveriş ve uyku saatlerini televizyon programlarına göre düzenliyor. Diziler hepsinin vazgeçilmezi! En çok ilgiyi ise sır dizilerine gösteriyorlar..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kadınlar ev hayatlarını beyazcama göre düzenliyor
Son yıllarda televizyon, büyük küçük demeden herkesi etkisi altına almaya başladı. Özel televizyonların da açılmasıyla televizyon ekranlarındaki çeşitlilik, her yaştan izleyiciyi ekran başına kilitliyor. Televizyonun kadınların gündelik yaşamlarına etkisi üzerine yapılan bir araştırmaya göre; kadınlar günde ortalama 4 saat 42 dakikalarını televizyon karşısında geçiriyor. Bu kadınların yarıdan fazlası, ev işleri, gezme, alışveriş ve uyku saatlerini de izleyecekleri televizyon programlarına göre düzenliyor. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Ana Bilim Dalı'nda doktora öğrencisi olan Esra Gülmez'in Elazığ'da 36 mahallede; 15 yaş üstü 383 evli kadın arasında yaptığı araştırmaya göre; kadınların televizyon izleme nedenleri arasında vakit geçirmek ve eğlenme ilk sırada. İkinci sırada ise her konuda bilgi edinmek yer alıyor.

* Kadınlar en çok dizileri, ardından kadın ve haber programlarını izliyor.

SIR DİZİLERİNE İLGİ ÇOK

* Araştırmada; kadınların sahip olamadıkları ev, araba, giysi, statü ve zenginlik gibi unsurlara duydukları ilgiyi dizilerdeki oyuncular üzerinden yaşayarak avundukları ve dizi oyuncuları ile gerçek olmadığını bildikleri halde duygusal anlamda ilişkiye girdikleri belirlendi.

* Kadınlar en çok ilgiyi sır dizilerine gösteriyor ve bu tür dizilerle kendilerini sorguluyorlar.

*
Kadınların yarıdan fazlasının kadın programlarını düzenli, 4'te birinin ise 'bazen' izlediği belirlendi. Bu programları en fazla okuryazar olmayanlar, en az ise üniversite ve üstü mezunları izliyor.

* Araştırmada, kadınların 132'si, bu programların toplum açısından kötü örnek oluşturduğunu, 109'u bu programların kendilerini üzüp sinirlendirdiğini belirtirken, 91'i ise bu programlar sayesinde kadın haklarını öğrendiklerini ifade ettiler.

*
Kadın programlarını yoğun olarak izlemelerine rağmen programa katılma konusunda yüzde 78'inin olumsuz, 16'sının olumlu cevap verdiği, yüzde 4.5'nin ise çevresinden çekindiği ortaya çıktı.
Haberin fotoğrafları