kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dalganın etkileri

YTL bir haftada % 5 değer kaybetti
DOLAR mortgage sektörüne ilişkin kaygılar ile geçtiğimiz hafta uluslararası para birimleri karşısında değer kaybederken, en büyük kaybı Japon Yen'i karşısında verdi. Japon Yen'i 1 haftada dolar karşısında yüzde 3.7 güçlendi. Euro da dolar karşısında değer kazandı. Doların zayıflığı karşısında Euro yüzde 0.34 değerlendi. Türk Lirası ise Euro ve Yen'in aksine doların karşısında değer yitirdi. Dolar karşısında 1.23 YTL'den 1.30 YTL'lere oturan Türk Lirası yüzde 5 değer kaybetti.

Bankaların konutta faiz rallisi kısa sürdü
SEÇİMLERİN ardından tek parti iktidarı bankaları faiz indirmek için umutlandırdı. İlk hamleyi yapan bankalar taşıt ve tüketici faizlerinde küçük çaplı indirimlere gitti. Konutta en düşük faiz yüzde 1.29'a kadar düşürüldü. Kimi bankalar ise indirim için Merkez Bankası'nı beklemeyecekleri açıkladılar. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın enflasyon uyarısı ve faizde indirim için bekleme mesajı vermesi de bankaların moralini bozdu. Ancak en önemli etken küresel piyasalarda dalgalanmanın başlaması oldu. Ve bankaların faiz indirme yarışı adeta dünya piyasalarındaki harekete takıldı.

Türkiye'nin Euro tahvilleri değer yitirdi
DÜNYA piyasalarındaki dalgalanmanın bir etkisi de gelişmekte olan ülkelerin tahvillerinde kendini gösterdi. Yüzde 4.77'ye gerileyen 10 yıllık ABD tahvillerinin faizleri ile fark açılırken, Türkiye başta olmak üzere Rusya, Brezilya ve Güney Afrika'nın Euro tahvilerinin fiyatı düştü. Türkiye'nin 30 yıllık tahvilinin faizi yüzde 7'den yüzde 7.3'e çıktı. Son 2 günde Brezilya tahvilinin faizi yüzde 6.4'ten yüzde 6.9'a fırladı.