kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ahmet Türk: Meclis'teki gerginliği kaldıracağız

Yeni Haber
DTP destekli bağımsız milletvekillerinden 19'u toplu halde gelerek Meclis'teki üyelik kayıtlarını yaptırdılar.

Tutuklu iken İstanbul Milletvekili seçilen Sebahat Tuncel'in ise kayıdını daha sonra yaptıracağı bildirildi.

Kayıt işleminin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, DPT'ye geçip grup kuracaklarını bildirdi. Türk, "Türkiye'de demokrasinin kalıcı hale gelmesi, barışçıl bir sürecin gelişmesi için çaba sarf edecek grup olacağız. Bizim amacımız sivil demokratik yöntemlerin öne çıkmasıdır. Tüm sorunların barışçıl, diyalog anlayışıyla çözülmesidir" dedi.

"SİYASİLERDEN TARTIŞMA CESARETİ BEKLİYORUZ"


Ülkede siyasetçilerden sorunları tartışarak çözmelerini beklediklerine söyleyen Türk, şöyle devam etti:

"Siyasilerin, diyalog oluşturarak, ülke sorunlarını tartışarak, tartışma cesaretini göstererek, çözmeye yönelik adımlar atmasını bekliyoruz. Bin yıldan beri birlikte yaşamış halkların kardeşliğini esas alıyoruz. Bu kardeşliği gerçekleştirmek için grup olarak, milletvekili olarak sorumluluğumuzun bilinciyle hareket edeceğiz. İnanıyorum farklı bir süreç gelişecek. Değişim, dönüşümü esas almak zorundayız. Türkiye'yi sivilleştirme ve demokratik bir cumhuriyete dönüştürme hedefimiz var. Çabamız bu yönde olacaktır. Hiçbir zaman parlamentoda gerginliği yaratma anlayışı içinde olmayacağız"

TEK TARAFLI İYİ NİYET SORUN ÇÖZMEZ

"Tek taraflı iyi niyet, tek taraflı diyalog hiçbir sorunu çözmez" diyen Türk, "Parlamentonun bu hassasiyeti göz önünde tutmasını istiyoruz. Hükümetlerin bizim bu barışçıl çabalarımıza katkı sunacak bir mantıkla, bir anlayışla yaklaşmasını istiyoruz" dedi.

BİRDAL DTP'DE

Türk, konuşmasında Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ı da partiye davet etti. Bunun üzerine konuşan Akın Birdal, Diyarbakır'dan milletvekili seçildiğini hatırlatarak "Biz birlikte yola çıktık ve birlikte yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Ben bu çağrıya, arkadaşlarımla da görüştüm, onurla olur diyorum. DTP'ye demokrasi, barış, insan hakları için burada dahil oluyorum" dedi.

"BELİMİZDE KILIÇ YOK

"Genel Kurul salonunda MHP ile yan yana olacaksınız. Zaman zaman kavga olacağı iddiaları var. Ne düşünüyorsunuz" sorusuna Türk, "Yani belimizde kılıç yok. Kılıçları kuşanmış değiliz. Biz burada diyalogu oluşturmaya geliyoruz. Ülkenin sorunlarını çözmeye yönelik bir mantık ve anlayışa sahibiz. Biz parlamentoda gerginlik yaratmak için değil, var olan gerginliği ortadan kaldırmak için çaba göstereceğiz" şeklinde yanıtladı.

SAKIK'TAN BAHÇELİ'YE ÖVGÜ, BAYKAL'A ELEŞTİRİ

Muş Bağımsız Milletvekili Sırrı Sakık da gazetecilerle sohbet ederken uzun yıllar sonra Meclis'e yeniden gelmenin kendisini fazla heyecanlandırmadığını söyledi. Kamuoyunda "MHP ile DTP kavga eder" gibi bir anlayışın bulunduğunu belirten Sakık, "Biz MHP ile neden kavga edelim ki? MHP'de bu ülkenin bir gerçeği biz de bu ülkenin bir gerçeğiyiz. Ben bu konuda Sayın Bahçeli'yi çok duyarlı görüyorum, hatta bana göre Sayın Bahçeli Sayın Baykal'dan daha duyarlı" dedi.

Sakık, "MHP ile hemen kavga edecek mişsiniz gibi bir hava oluştu ?" şeklindeki soruya, "Bazen bizim söylemediğimiz şeyleri bize mal ediyorlar. Bizim bu söylenenlerle hiç bir alakamız yok" dedi.

Sakık, CHP ile ilgili bir soruya da "CHP sorunları çözmek istemiyor. Baykal büyümek istemiyor, iktidar olmak istemiyor, başbakanlık büyük sorumluluk ister, Baykal'da bu inanç yok" cevabını verdi.

DEVLET İMKANLARINI VE GÜL'Ü İYİ KULLANDI

AKP'nin Doğu ve Güneydoğu oy oranının yüksek oluşunu de değerlendiren Sakık,"AKP Gül olayını çok iyi kullandı. Baykal'ın bu olaya ciddi katkısı oldu. Bizim Cumhurbaşkanlığı seçime girip girmeyeceğimiz henüz belli değil, konuşmadık bu konuları, toplanacağız bir karara varacağız" dedi.

(ANKA)