kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sezer: DSP'lilerin ayrılması sürpriz değil

Yeni Haber
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, son dönemde yaptığı bazı açıklamalıarın "CHP'ye karşı tavır" olarak yorumlanmasına tepki gösterdi.

Bazı konularda farklı görüş açıklamanın bir kavga olarak algılanmaması gerektiğinin ifade eden Sezer, "DSP'liler CHP'ye kızgın gibi bazı açıklamalar, yorumlar yer alıyor. Bir kızgınlığımız yok, bunu buradan açıklıkla söylüyorum. Ama baştan beri ortaya koyduğumuz iki ayrı sol parti olarak yolumuza devam etme kararımız sürüyor. Bunun dışında bir durum yok" diye konuştu.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, 22 Temmuz seçimlerinin ardından il başkanlarını Ankara'da topladı. DSP Parti Okulu'ndaki toplanıtın açılışında konuşan Sezer, güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Seçime katılmama kararı alarak bir görev üstlendiklerini ifade eden Sezer, seçimlerden çıkan sonucun umdukları gibi olmadığını kaydetti. Sezer, "bununla birlikte halkın verdiği karara saygı duymak, yanlış ve eksikiğimizi görüp onları düzeltip onları aşıp önümüzdeki döneme taşımak durumundayız. Özeleştiri önemli, ama kendi gücümüzü, kendi yapımızı görmüş olmanın önemini burdan vurgulamak" diye konuştu.

"Biz bir karar alırsak onu sonuna kadar layıkıyla yerine getiririz" diyen Sezer, son zamanlarda yaptığı bazı konuşmaların CHP'ye karşı bir tavır olarak algılanmasından yakındı. Sezer şöyle dedi:
"Biz bir sorumluluk üstlenirsek, günahıyla sevabıyla onu sonuna kadar sürdürürüz. Biz, baştan CHP'nin Sayın Genel Başkanı ile el sıkıştığımız ilk günden itibaren, CHP ve DSP'nin iki ayrı sol parti olduğunu vurguladık. Bu seçimler bir güç birliği idi. Solu iki koldan büyütmek için seçimlerden sonra da var gücümüzle de çalışacağımızı söyledik. Kardeş iki parti olarak bundan sonra gene ülkenin sorunlarının çözülmesi konusunda, ülke yararına ve millet yararına konularda dayanışma içinde olacağımız açıktır.
Sayın Baykal'ın yaptığı açıklamalara dayanarak bana sorulan sorulara verdiğim yanıtta DSP'liler CHP'ye kızgın gibi bazı açıklamalar yorumlar yer alıyor. Bir kızgınlığımız yok, bunu buradan açıklıkla söylüyorum. Ama baştan beri ortaya koyduğumuz iki ayrı sol parti olarak yolumuza devam etme kararımız sürüyor. Bunun dışında bir durum yok. Bana sorulan '22 Temmuz seçimlerinde CHP-DSP birlikteliğinin aldığı yüzde 20 oyun ne kadarı DSP'ye ait' sorusuna, 'Tam olarak şu kadarı DSP'nin, şu kadarı CHP'nin diyemem. Alınan yüzde 20 oy her iki partiye de aittir' yanıtını verdim. Bunda kızgınlık, karşı duruşu nerede?"


Zeki Sezer, CHP listelerinden milletvekili seçilen DSP'lilerin tekrar DSP'ye katılmasının bir sürpriz olarak algılanmasını anlayamadığını söyledi. Sezer, CHP ile işbirliği yaptıklarının altını çizerken, "Peki DSP milletvekilleri olacak mı Meclis'te? Bu baştan beri konuşulmuştu. Bu yeni bir şey değil, öteden beri DSP'de yer almış, DSP kültürünü özümsemiş, DSP çizgide bu ülkeye hizmet etme kararında olan arkadaşlarımız, Meclis'te de DSP'de olacak. Bu sürpriz, değil, bir kavga hiç değil, bir anlaşmazlık hiç değil" diye konuştu.

Öte yandan, CHP'deki DSP'lilerin, yemin törenin ardından DSP'ye katılması bekleniyor.

GÜL'E DESTEK YOK

Zeki Sezer, konuşmasında, Cumhurbaşkanlığı konusunu da değerlendirdi. Cumuhrbaşkanlığı seçiminin Türkiye'yi gerdiğini ifade eden Sezer, "Abdullah Gül'ün adaylığı, büyük ölçüde toplumda tasvip görmedi. Dolayısıyla gerginlik artmış Türkiye seçime gitme durumunda kalmıştı. Şimdi tekrar Abdullah Gül dayatılırsa bunu bir haksızlık olarak değerlendiririz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda uzlaşı ve diyalog çağrısı yapan Zeki Sezer, Başbakan Erdoğan'la yaptıkları telefon konuşmasına Cumhurbaşkanlığı konusunun gündeme gelmediğini, karşılıklı başarı dileğinde bulunduklarını hatırlattı. Cumhurbaşkanının Meclis dışından seçilmesinin önemine işaret eden Sezer, şöyle dedi:

"Cumhurbakanı, halkımızın önemli bir kısımının benimseyeceği, laik demokrasimizi içine sindirmiş, bütünlüğümüzü koruyabilecek, Cumhuriyetimizin değerlerini koruyaacak ve tarafsızlığı su götürmeyecek bir kişinin seçimi ile doğru şekilde gerçekleşir. Tarafsızlığı çok önemsiyorum, şu anda bir partili olsa bile ondan sonra tarafsız davranabileceği belli olan bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilmesinde büyük yarar var. Sayın Başbakan siyaseti normalleştirme adına, Meclis dışından bir adayı göstermeyi içine sindirirse bu son derece de iyi olur. Abdullah Gül fomülünü tekrar önümüze koymamalarını bekliyoruz. Abdullah Gül diye diretirlerse biz Abdullah Gül 'ün adaylığına karşı olduğumuzu peşin olarak söyledik, ama o girmeme, girme şeklinde o ayrı bir değerlendirme. MHP gireceğine göre 367 sorunu kalmadı."

İL BAŞKANLARINA TEŞEKKÜR

Zeki Sezer, konuşmasında, seçime katılmamalarına rağmen çalışmalarını sürdüren DSP il başkanlarına da teşekkür etti. Sezer, il başkanlarına daha çok çalışmaları gerektiğini söylerken, "Seçimlere katılmama kararı almış bir partinin yöneticileri, il başkanları olarak son derecede özverili ve sağ duyulu bir çalışma sergilediniz. Sizlere çok teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreç için hepinize başarılar diliyorum" diye konuştu.

(ANKA)