kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mortgage krizi 2 günde 3 Türkiye birden yuttu

FURKAN ALP
ABD'deki riskli mortgage şirketlerinin batmasıyla patlak veren piyasalardaki küresel dalgalanma 2 günde New York ve Londra borsalarında şirket değerlerini 1 trilyon doları aşkın eritti..
ABD'de mortgage endişeleri ile son 5 yılın en kötü haftasını geçiren dünya piyasalarında 2 günlük kaos finans dünyasının iki büyük merkezinde şirket değerlerini 1 trilyon doları aşkın eritti. Wall Street'te zarar 1 trilyon doları aştı. Londra Borsası'nda şirketlerin piyasa değeri 100 milyar dolar azaldı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda 250 milyar dolarlık şirket piyasa değeri 15 milyar dolarlık kayıpla 235 milyar dolara geriledi. Böylece küresel dalga 2 günde 400 milyar dolar milli geliri olan Türkiye'nin 3 katı birden değer yitirdi. Geçtiğimiz pazartesi gününden beri yüzde 4.2 değer kaybeden Dow Jones Endeksi, yüzde 4.9 düşen S&P Endeksi ve yüzde 4.7'lik düşüş yaşayan Nasdaq Endeksi'nde toplam kaybın 1 trilyon doları aştığı ifade ediliyor. Türkiye ekonomisinin iki katı büyüklüğüne varan kayıplarda satış dalgası ile sarsılan ABD borsalarında en çok zarar gören ise Dow Jones Endeksi oldu. 2003 Mart tarihinden beri yüzde olarak en büyük olan bu düşüşün Dow Jones'a maliyetinin 526.1 milyar dolar olduğunu belirten analistler, kaybın S&P Endeksi'nde işlem gören hisseler için 300 milyar dolar, Nasdaq Endeksi için de yaklaşık 200 milyar dolar olduğunu ifade ediyor.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Satış baskısının Avrupa ve Asya borsalarına sıçramasından sonra dünya borsalarında yaşanan sert düşüşlerin piyasalarda derin bir etki yarattığını bildiren uzmanlar, piyasalar için olumlu gelişmelerin çok da yakın bir zamanda gerçekleşemeyeceği görüşünde birleşiyor. Piyasaların önümüzdeki iki üç hafta boyunca volatilitesini koruyacağını öngören analistler, yüksek maliyetli borçlanma ve faiz sürecinin küresel ekonominin sağlıklı büyümesi, şirket satın almaları ve yeni yatırımları frenleyecek seviyede olduğunun altını çiziyor. Kredi pazarındaki sıkılaştırma eğiliminin şirketlerin borçlanma maliyetlerini artıracağı ve gelirleri aşağıya çekeceği bildiriliyor. Uzmanlara göre her küresel dalgada en büyük hasarı alan Türkiye'de kayıplar sürecek.