kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya ne dedi?

Yabancı analistler adeta karalar bağladı
Geçtiğimiz perşembe günü ABD'deki mortgage sektörüne ilişkin endişelerin son noktaya gelmesiyle birlikte dünya borsalarında sert düşüşler yaşandı. Wall Street'te işlem gören S&P Endeksi 2002 Eylül'ünden beri en kötü performansı sergilerken, Londra'da işlem gören FTSE 100 Endeksi de bu yılın başından beri aldığı kazançların toplamından fazlasını geri verdi. Asya borsaları ise cuma günü satış baskısı ile en sert kayıpların yaşandığı piyasalar oldu. Peki uluslararası yatırımcılar kredi sektörüne ilişkin bu kaygıları nasıl yorumluyor? Piyasalardaki hareketlilik ne kadar sürecek?

Yatırım bankası UBS:
'11 Eylül'den sonra en riskli dönem bu'
Uluslararası yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi alanlarında hizmet veren UBS'in yayımladığı risk endeksine göre geçtiğimiz işlem haftasında uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanma 11 Eylül 2001 tarihinden bu yana yatırımcıların en riskli gördüğü dönemlerden biri olarak tanımlanıyor.

Equity Income:
'Kara Pazartesi' yaşanabilir uyarısı
3.9 milyar dolarlık varlık yöneten fonun portföy yöneticilerinden Bart Geer, pazartesi günü piyasalar açıldığında satınalmaların yavaşladığına yönelik bir sinyal alınması durumunda 'Kara Pazartesi' sendromu yaşanabileceğini belirtti. Geer, Wall Street'in zor bir haftaya başlayacağına dikkat çekti.

FTN Midwest Research:
'Korku gerçeğin artık önüne geçti'
FTN Midwest Research stratejistlerinden Tony Dwyer, piyasalarda bilinmedik bir sorun yaşanmadığını vurgulayarak, "ABD'de mortgage sektörüne ilişkin sorunlar son 5 aydır devam ediyor. Piyasaların bu denli dalgalanması için yeni bir sorun yok ancak yatırımcıların korkuları gerçeklerin önüne geçti" dedi.

Bank Julius Baer:
'4 yıl sonra mortgage duymak istemeyeceğiz'
Bankanın Asya Araştırma Bölüm Başkanı Anantha Nageswaran, piyasalarda yaşanan sarsıntının kısa süreli bir ilişki olmayacağını kaydetti. Nageswaran'a göre, tüm bu kredi sektörüne yönelik endişeler bittiğinde, ki bu 3 -4 yıl sonra olacak, kimse finans piyasaları ve mortgage sektörü hakkında birşey duymak istemeyecek.

Wachovia Securities:
'Piyasada düzeltmeyi gösteren ipucu yok'
Wachovıa Securities Baş Stratejisti Doug Sandler, uluslararası piyasalarda yaşanan çalkantının normal bir düzeltme olduğunu düşünderecek herhangi bir ipucu oılmadığını ifade ederek, "Yatırımcıların tek ihtiyacı olan ekranlarda alımı gösteren yeşil sinyallerin tekrar sahneye çıkması ve yatırımcıları cezbetmesi" diye konuştu.

Yatırım bankası ABN Amro:
'Kazanç oyun dışı kaldı'
ABN Amro'nun Sidney'deki kredi kuruluşunun başkanı Damian Rowe, piyasaların içinde bulunduğu durumu şöyle tarif etti: "Mantık ve temel açıklamalar camdan atıldı, kazançlar ve kurallar oyun dışı bırakıldı."