kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'E-muhtıra Erdoğan'a oy olarak döndü'

Türkiye yakın tarihinin en önemli seçimini dünya basını da yakından takip etti. Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'ya kadar gazetelerde manşet olan seçim için yorum 'ordunun çıkışına halkın tepki gösterdiği, iyi giden ekonominin zafer getirdiği ve AKP'nin kırsalın yanında entel kesimden de oy aldığı' yolunda oldu..
DIE PRESSE
Mitingler CHP'ye yaramadı
(Avusturya):
Cumhuriyet mitingleri CHP'ye oy olarak geri dönmedi.
(Kurier gazetesi): Ilımlı İslamcı parti gücüne güç kattı. Şimdi gözler cumhurbaşkanın nasıl seçileceğinde.
(ORF devlet televizyonu): Genelkurmayın emuhtırası ve cumhuriyet mitingleri AK Parti ve Erdoğan'a oy kazandırdı.
(Der Standaard): Türkiye'nin AB çabaları sürecek.

SPIEGEL
AKP oylarının yarısı laiklerden
(Almanya):
Seçmenler oylarını büyüme ve stabiliteden yana kullandı. Klişelerdeki gibi sadece başı örtülülerle sakallılar seçmedi AKP'yi. Uzmanlara göre parti, oylarının yarısını laik kesimden aldı.

WASHINGTON POST
Seçmenler orduya cevap verdi
(ABD):
Sonuçlar ordunun ağzının payını verdi. AK Parti enflasyonu dizginledi. Ülkeye kayda değer refah getirdi. Seçmenler ılımlı İslam ile ekonomide önemli gelişmeler kateden iktidar partisine destek vererek orduya cevap verdi. AKP din kökenli bir partinin ülkenin laik yapısına bağlı kalarak yönetimi üstlenebileceğine dair eşsiz bir örnek gösterdi.

FINANCIAL TIMES
Piyasa için en olumlu sonuç

(İngiltere): Yatırımcılar sonucu piyasa açısından en olumlu sonuç olarak değerlendiriyor. AK Parti'nin en büyük oyu Anadolu'daki muhafazakâr iş çevrelerinden, tüccarlardan ve onların ailelerinden.

GUARDIAN
Kumar oynadı ve kazandı
(İngiltere):
Erdoğan hükümetinin meşruiyeti içeride ve dışarıda tescillendi. Erken seçim çağrısı yaparak büyük bir kumar oynadı ve kazandı. AKP oy kazanma makinesi gibi. Erdoğan da çok iyi taktiksel beyni olan biri. Alternatifi yok. Muhalefet daha genç, ilerici, demokratik, dinamik ve güçlü bir lider (Tony Blair gibi) çıkarmalı...

EL PAIS
İyi ekonomi zaferi getirdi
(İspanya): AK Parti'nin başarısındaki en önemli faktörler ekonomideki iyi gidişat ve AB'ye yakınlaşma. Erdoğan, Silahlı Kuvvetler'in onlarca yıldır ilkelerin bekçisi olduğu laik bir ülkeyi reforme etmek istiyor. (El Mundo gazetesi): Erdoğan, ordu ile bilek güreşini sandıkta kazandı.

SUDDEUTSCHE ZEITUNG
Türkiye dünyaya örnek olmalı
(Almanya):
Seçmen, asker ve muhalefetin Avrupa karşıtı söylemlerine itibar etmedi. Artık Erdoğan'ın halkının verdiği destekle, AB müzakerelerine ivme kazandırması gerekiyor.
(Bild gazetesi): Bu sonucu kimse beklemiyordu.
(Die Welt gazetesi): Türkiye dünyaya örnek olmalı. Bundan sonra AB'ye üyelik hedefi, daha kararlılıkla sürdürülmeli.

NEW YORK TIMES
Endişelerin nedeni sınıf mücadelesi

(Amerika): Seçimi Necip Fazıl'ın "Kara Türkleri" kazandı. Seçmenlerin AKP'yi cezalandıracağı yolundaki beklentilere rağmen partinin oyların neredeyse yarısını kazanması, eski tüfeklere acı bir ders oldu. Türkiye'deki laiklik endişeleri aslında sınıf mücadelesinden kaynaklanıyor. Geleneksel, dindar Türkler hep bir alt sınıf olarak görülüyordu. 1980 sonrası kırsal kesimden şehirlere taşındılar. Bu göç yeni bir İslami orta sınıf oluşturdu. Bu yeni sınıf nisan ayında yargının, ordunun ve elit bürokratların elinde olan Cumhurbaşkanlığı'na göz dikti.

LIBERATION
Değişen İslamcı zaferi
(Fransa):
AK Parti cumhuriyet rejimi içinde önemli değişime uğrayan bir parti. Ancak AB yolundaki reformlar konusu partinin seçim kampanyaları sırasında iç siyaset atmosferi yüzünden çok fazla dile getirilmedi.

POLITIS
Bu Kürtlerin geri dönüşü
(Rum kesimi):
Tayyip Erdoğan sandıktan egemen çıktı. Türk başbakan tek başına iktidarı şekillendirdi. Zafere rahat ulaştı. Erdoğan sadece kurumlar üzerinde değil vatandaşlar üzerinde de hâkim. Erdoğan'ın zaferi Kemalistlerin yenilgisi ve Kürtler'in dönüşü oldu. Türkiye dört yol ağzında.

KOMMERSANT
Yeni Meclisi kriz bekliyor
(Rusya):
AKP'nin seçimden zaferle çıkacağını herkes biliyordu. Adalet ve Kalkınma Türkiye'si. Ancak seçimden çıkan tablo Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili krizin hâlâ ortada olduğunu gösteriyor.
(Nezavisimaya): AKP birçok sorunu çözmek için yeterli sandalyeye sahip oldu.

JERUSALEM POST
Yahudilerin oyu CHP'ye
(İsrail):
Türkiye'de bulunan 20 bin Yahudi oylarını CHP'ye verdi. Yahudilere ve diğer azınlıklara karşı sert tutum belirleyen MHP ile işbirliği yapmasına rağmen Yahudiler AK Parti'nin İslamcı kökenlere sahip olmasından dolayı CHP'ye yöneldi.


YEDIOTH AHRONOT
Türkiye nereye gidiyor?
(İsrail):
Seçim sonuçları bir politik devrim değil hayal kırıklığının göstergesi. Erdoğan'ın zaferi Türk halkının ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk döneminin değerlerine sırt çevirdiği konusundaki şüpheleri artırıyor. Ordu bu kez ulusun temel değerlerini korumak için harekete geçecek mi, yoksa Müslüman rejimle diyaloğun yolu mu bulunacak? Muhafazakârların kazanması, laikleri din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılması hatta İslami kurallara dayalı bir yönetim oluşumu konusunda endişelendiriyor.

REPUBBLICA
Avrupalı ve ılımlı Erdy

(İtalya): Erdoğan'ın kazanması istikrarın devamlılığı. MHP'nin meclise girmesi ise kaygı verici. Ilımlı ve Avrupalı Erdy (Erdoğan) yeni Türkleri simgeliyor.

TIMES
Entelektüel kesim de AKP dedi
(İngiltere):
İktidardaki bir partinin halk desteğini artırarak seçim kazandığı nadir örneklerden biri. Batı yanlısı reformlar, yaşam standardının yükseltilmesi Erdoğan'a puan kazandırdı. AK Parti'ye oy veren seçmenin büyük bölümü, daha İslami bir ülke istemiyor. Söz konusu seçmeni liberaller, entelektüeller, iş çevreleri ve tüccarlar oluşturuyor. Dünya siyasi İslam'a örnek oluşturan AK Parti iktidarını izlemeyi sürdürecek. Atatürk'ün ölümünden bu yana yapılan en önemli seçim. Seçimin etkileri sınırları aştı. Bu seçim Müslüman dünyası için politik İslam açısından emsal olarak algılanıyor.

TELEGRAPH
Asıl çekişme kim arasında?

(İngiltere): Asıl çekişme bugüne kadar ordu desteğiyle iktidarı elde etmiş bürokrat ve sanayici ile, AKP döneminde kuvvetlenen kırsal işadamları arasında.

BBC
Mecliste kavgalar çıkabilir
(İngiltere):
AKP geçen seçimlere oranla oyların daha fazlasını almasına rağmen üçüncü bir parti olarak MHP'nin varlığı parlamentoda daha az sandalye sahibi olmasını beraberinde getiriyor. Milliyetçi Hareket Partisi'nin Meclis'teki varlığı bağımsız Kürt vekillerle önemli kavgalara yol açabilir. Seçime katılım oldukça yüksek oldu.

LE FIGARO
Devletçiliği öne çıkarıp kaybettiler
(Fransa):
CHP devletçiliği öne çıkarması, Avrupa ve Amerikan karşıtlığı nedeniyle seçmen tarafından cezalandırıldı. Ekonomi açısından AK Parti iyi bir performans sergiledi. Türkiye'de AKP şeytan gibi gösterilmeye çalışılıyor. Halkın ezici çoğunluğu gizli ajandası olduğuna, şeriat getireceğine inanmıyor. AKP'nin elde ettiği oy oranıyla, dini muhafazakârlık, laik muhafazakârlığa karşı zafer elde etti. PKK'nın etkisindeki DTP kökenli Kürt asıllı milletvekilleri, Meclis'te milliyetçi görüşteki milletvekilleriyle kavga edebilir.

Halk güven tazeledi LE SOIR
(Belçika):
CHP hezimete uğradı. Tek başına iktidara gelemediği takdirde politikayı bırakacağı sözü veren Erdoğan'a halkı güven ve destek tazeledi.
Haberin fotoğrafları