kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Alan dışı tercihte katsayı engeli var

PERVİN KAPLAN
Sınavsız geçiş hakkına sahip meslek liselilerin alan dışı tercihte OBP'leri 0.8 ile değil, 0.3'le çarpılıyor. Kendi alanlarındaki tercihlerde ise 0.24 ek puan alıyorlar..
Meslek lisesi çıkışlılar ile ilgili kararın uygulamaya konulduğu 1999 yılından bu yana katsayı tartışması sürüyor. Meslek ve teknik lise öğrencileri istedikleri takdirde mezun oldukları bölümlerin devamı niteliğindeki meslek yüksekokullarına okul türleri ve öğrenim süreleri, ortaöğretim başarı puanları (OBP) ve tercihleri doğrultusunda "sınavsız" olarak yerleştiriliyor. Mezun oldukları alanlar ile ilgili tercihlerinde de ortaöğretim başarı puanları 0.8 katsayı ile çarpılıyor ve 0.24 ek katsayı alıyorlar. Aksi durumda OBP 0.3 katsayı ile çarpılıyor. Mesela öğretmen liseliler öğretmen okullarını tercih ettiklerinde orada 0.8 katsayıya ek olarak 0.24 ek katsayıdan yararlanıyor.

OKULLARI İYİ ARAŞTIRIN
Yüksekokullara bağlı mesleki, teknik ve öğretmenlik programlarını tercih eden mezunlar da bu şekilde ek puan farkı alıyor. Ancak her meslek lisesi bu imkan yok. Bu yüzden de kılavuzu incelemek ve hangi alanlarda ek katsayıdan yararlanılabileceğini öğrenmek gerekiyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da meslek lisesi çıkışlı öğrencilere tercihlerini yaparken ek katsayı veren okulları iyi araştırıp tercihlerini buna göre yapmaları uyarısında bulunuyor.

HAK TANINAN BÖLÜMLER
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat da SAY-1, EA-1 ve SÖZ-1'de meslek lisesi öğrencilerinin ek puanları ile tercihlerde kendilerine hak tanınmış 4 veya daha fazla yıllık bölümlere yerleşmek için tercih yapacaklarını yapacaklarını hatırlatarak, şu bilgileri veriyor: SAY-1'de bu yıl ek puanı hesaplanan öğrenci sayısı 34 bin 40, kontenjan 15 bin 080. EA-1'de ek puanı hesaplanan meslek lisesi sayısal öğrenci sayısı 74 bin 986. Bu alandaki kontenjan 7 bin 433. SÖZ-1 alanında ek puanı hesaplanan meslek lisesi sayısal öğrenci sayısı 112 bin 176. Bu öğrencilerin tercih etme hakkı bulunan toplam kontenjan 2 bin 737.
Haberin fotoğrafları