kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yusuf Günay Mehmet Kazancı ‘AZ DAHA PES EDECEKTİK’... İhalenin zorlu geçtiğini söyleyen Aksa’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı (sağda), "Son bir kaç dolar kalmıştı yoksa pes edecektik" dedi.

Aksa, Çukurova'da gaza geldi, 8 yıl kâr istemedi

OLCAY AYDİLEK
Türkiye'nin 'enerji merkezi' olarak gösterilen Ceyhan'ın da içinde yer aldığı Çukurova bölgesinin doğalgaz dağıtım ihalesini, Aksa kazandı. Şirket sekiz yıl boyunca abonelerine gazı 'kârsız' satacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Aksa, Çukurova'da gaza geldi, 8 yıl kâr istemedi
Rafineri, petrol-kimya, doğalgaz santralı yatırımlarıyla Türkiye'nin 'enerji merkezi' olarak nitelendirilen Ceyhan'ın da içinde yer aldığı Çukurova bölgesinin doğalgaz dağıtım ihalesini, Aksa kazandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK); Adana, Mersin, Osmaniye, Ceyhan, İskenderun, Tarsus, Dörtyol, Hatay gibi büyük il ve ilçelerin bulunduğu Çukurova bölgesi doğalgaz dağıtım ihalesini dün gerçekleştirdi. İhaleye; Zorlu, Çalık, Enerjisa, SETAŞ, Aksa, Palgaz ve Metangaz katıldı. Sabancı Grubu'nun Enerjisa'sı teşekkür mektubu sunarak teklif vermeden ihaleden çekildi.

6 ŞİRKET YARIŞTI
İhale Komisyonu, daha sonra 6 yatırımcının yazılı tekliflerini açıkladı. Birim-hizmet ve amortisman bedeli olarak kilovatsaat başına Zorlu 0.112 sent, Çalık 0.069 sent, SETAŞ 0.125 sent, Aksa 0.002 sent, PALGAZ 0.089 sent, Metangaz 0.000 (sıfır) teklif verdi. Komisyon, en yüksek teklifi veren üç yatırımcıyı Zorlu, SETAŞ ve Palgaz'ı eledi. İhale Komisyonu, daha sonra birim-hizmet ve amortisman bedeli üzerinden Aksa, Metangaz ve Çalık arasında açık eksiltme turlarına geçti. Çalık, bu aşamada teklifini yenilemedi ve ihaleden ayrıldı. Aksa, teklifini yenileyerek, birim hizmet ve amortisman bedelini Metangaz gibi sıfıra çekti. İhale Komisyonu, birim hizmet ve amortisman bedelinin sıfırlanmasının ardından 180 dolarlık abone bağlantı bedeli üzerinden açık eksiltme turlarına geçti. Aksa ve Metangaz, abonelerden alacakları 180 dolarlık bedelde, indirim yaptı. Aksa, 167 dolar teklifle ihaleyi kazandı. Aksa'nın iştiraklerinden olan Anadolu da 6 kadar bölgenin dağıtımını yapıyor. İhaleyi kazanan Aksa, bölgenin doğalgaz dağıtımını 30 yıl yapacak.

SANAYİ MÜŞTERİSİ HAZIR
EPDK Başkanı Yusuf Günay ile Aksa- Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, ihale sonrasında açıklama yaptı. Günay, Aksa'nın bölgede 8 yıl doğalgazı kârsız dağıtacağını, abonelerden de bağlantı bedeli olarak 167 dolar alacağını söyledi. Aksa'nın doğalgaz dağıtım tarifesi, 8 yıl sonra günün koşullarına uygun olarak EPDK tarafından yeniden belirlenecek. Günay, bölgenin Türkiye açısından önemli bir enerji merkezi olduğuna dikkat çekti. Günay, "İhale kapsamında doğalgaz dağıtım hizmeti verilecek bölgenin yüzölçümü 40 bin kilometre karedir ve bu bölgede yaklaşık 6 milyon vatandaşımız yaşıyor. Bugün itibarıyla sadece doğalgaz dağıtım bölgesi sınırları içinde olan ve ihaleyi kazanan şirkete devredilecek olan sanayi müşterilerinin yılda tükettiği doğalgaz miktarı 1 milyar 300 milyon metreküptür" dedi.
Haberin fotoğrafları