kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABD pazarı için yılda 20 bin adet taksi üretecek Karsan'ın hisseleri anlaşma açıklandığı 22 Mayıs'tan bügüne yaklaşık yüzde 15 değer kazandı.

Türkiye'nin ilk çevreci hibrid otosu Karsan'la ABD yolcusu

ÖZHAN TEZEL
Amerika'ya taksi ihracatı için anlaşma yapan Karsan, talep üzerine araçları hibrid motorlu üretecek. Böylece, Türkiye'nin ilk hibrid aracı Karsan'ın olacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye'nin ilk çevreci hibrid otosu Karsan'la ABD yolcusu
Karsan başta New York olmak üzere Amerikan pazarına taksi üretmek için iki Amerikalı yatırımcı ile anlaştığını 22 Mayıs'ta duyurdu. Fakat bir gün sonra, 23 Mayıs'ta Amerika'dan gelen bir haber tüm planları değiştirdi. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg şehirdeki taksilerin tamamının 2008'den başlayarak 2012 yılına kadar hibrid olması için bir karar aldığını açıkladı. Bu açıklamayla kısa bir şok yaşayan Amerikalı yatırımcılar hemen telefona sarılarak Karsan'ın üst düzey yöneticilerini aradı. Karsan'dan gelen cevap ise Amerikalıların yüreğine su serpti: "Yeterli ürün geliştirme ve mühendislik altyapımız var. Bu araçları hibrid motorlu olarak da üretebiliriz."

40 BİN ADETLİK ÜRETİM
Peugeot için ticari araç üreten, Hyundai ve Renault ile kamyon üretimi için anlaşma imzalayan Karsan'ın Amerikan pazarı için taksi üreteceğini SABAH duyurmuştu. Amerika'nın taksi pazarına hâkim iki yatırımcısıyla Karsan arasında imzalanan mutabakat metninde Karsan'dan satın alınacak taksi sayısının yılda 40 bin adede kadar çıkacağı belirtilirken proje, New York Belediyesi'nin yaptığı son açıklamalardan etkilenmedi. Karsan'ın yılda 400 milyon dolar ihracat geliri beklediği bu projedeki hedefler, taksiler hibrid motorlu olacak denilmesine rağmen korunacak. Çünkü Karsan hibrid taksi üretimi için düğmeye bastı. Karsan Genel Müdürü Mehmet Can Karabağ, Karsan'ın hibrid oto hazırlığını doğruladı. "Bloomberg diyor ki, ben New York'taki taksilerin hibrid olmasını istiyorum. Biz de bu pazara gireceğimize göre Hibrid'li bir çözümü mutlaka bulacağız" diyen Karabağ, hibrid motorlu otomobili seri üreten ilk yerli üretici olmak gibi bir hedeflerinin olduğunu fakat iddialarının olmadığını vurguladı. Ford Otosan TÜBİTAK ile işbirliğine girerek hibrid motorlu bir Transit prototipi üretmişti. Böylelikle Koç Grubu ile İnan Kıraç'ın Karsan'ı hibrid araç üretme konusunda da bir rekabete girmiş oldu. "Taksi projemizin başlangıcı 2009 olacağı için hibrid olmayan bir versiyonla başlayacağız, 2012 hibrid hedeflerini tutturacak şekilde Hibrid'li araca geçeceğiz. Hibrid ile ilgili tedarik seçeneklerini araştırıyoruz. Bazı seçenekleri kendimize yakın buluyoruz fakat henüz karara varmadık" şeklinde konuşan Karabağ, hibrid versiyon için de benzinlide olduğu gibi GM'nin motorunu tercih edebileceklerini belirtti.