kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Türkiye bize birleşin dedi'

Irak'taki yedi direnişçi grubu siyasi ittifak kurdu. Tek amaçları ABD'nin çekilmesini sağlamak. Direnişçiler Guardian gazetesine 'Türkiye ve Suudi Arabistan birleşmemiz için baskı yaptı' dedi..
Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerde, PKK'ya giden silahlarla ilgili tartışmaların sürdüğü şu günlerde bir "başlık" daha açılıyor... ABD işgaline karşı savaşan Sünni direnişçilerin temsilcileri, birleşerek mücadeleye devam etme kararı aldı. Hedeflerinin diğer etnik gruplar ve Irak halkı değil ABD askeri varlığı olduğunu söyleyen direnişçiler, ilginç bir açıklamada daha bulundu. Suriye'de İngiliz The Guardian gazetesine konuşan yeni direniş cephesini Irak Haması, 1920 Devrim Tugayı ve Ensar el Sünne örgütlerinin başını çektiği 7 ayrı direnişçi grup oluşturdu. Grup liderleri, "Artık ortak hareket edeceğiz. Siyasi ittifak oluşturup ABD sonrası Irak'a hazırlanacağız. Niyetimiz çekilme öncesi ABD ile siyasi görüşmelere başlamak. Birleşme konusunda Türkiye ve Suudi Arabistan'dan baskı görüyorduk" dedi.

'BİR YIL İÇİNDE GİDER'
Yüzlerini saklayan direnişçi cephe liderleri, birkaç hafta içinde kongre düzenleyeceklerini de belirtti. "Arap ülkeleri, diğer hükümetler ve Birleşmiş Milletler'den Irak dışında bir yönetim merkezi kurmak için yardım talep ettik" diye konuştu. Irak Haması'nın Ebu Ahmed kod adlı lideri, "ABD onlarca yıl kalmayı planlıyordu. Ancak ortak görüşümüz bir yıl içinde Irak'ı terk edecekleri yönünde" dedi. "Mezhepler arası savaşı, sivilleri hedef alan intihar eylemlerini El Kaide körüklüyor" diyen direnişçiler, silahlarını aracılar yoluyla Irak ordusundan aldıklarını anlattı. Suriye ile 'satılma riski'nden dolayı bağ kurmaktan kaçındıklarını söyledi, "İran silah ve para teklif etti. Reddettik. Ama El Kaide bu teklifi kabul etmiştir. İran'a güvenmiyoruz" dedi.