kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İki komşunun işbirliği ABD'yi ilgilendirmez!

OLCAY AYDİLEK
İran Ekonomi Müsteşarı Noorani "Türkiye, ilk kez İran'a yatırım yapacak. Türkiye, 3 sahada yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz üretecek" dedi..
İran Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Ahmad Noorani, Türkiye ile İran arasında doğalgaz alanında imzalanan mutabakat zaptının, seçim öncesinde hükümete yönelik bir jest olmadığını söyledi. Türkiye'nin İran'da çok büyük yatırım yapmayı düşündüğünü belirten Noorani, Türkiye'nin 3 sahadan yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz çıkaracağını açıkladı. Ahmad Noorani, SABAH'a, Türkiye ile İran arasında imzalanan mutabakat zaptına ilişkin önemli mesajlar verdi. Noorani, bugüne kadar İran'a dünyanın değişik ülkelerinden yatırımcıların geldiğini, bu anlaşmayla birlikte Türkiye'nin ilk kez İran'a yatırım yapacağını vurguladı. Türkiye'nin, İran'ın en önemli doğalgaz rezervlerinin bulunduğu Güney Pars'ta verilen sahalarda üretilecek doğalgaz miktarıyla ilgili bir soruya da Noorani, "Türkiye, 3 sahadan yıllık 30 milyar metreküp belki de daha fazla doğalgaz üretecek" diye cevap verdi. Bazı çevrelerin, seçim sonrasında bu anlaşmanın unutulacağı yönünde yorumlar yaptığının anımsatılması üzerine Noorani, anlaşmanın sonuna kadar götürüleceği ve yaşama geçirileceği güvencesi verdi.

"RUSYA'YA KARŞI ATAK DEĞİL"
Noorani, söz konusu zapta ABD'nin tepki gösterebileceği yolundaki değerlendirmeleri de "Tepki vereceğini sanmıyorum. İki komşu ülkenin kendi aralarındaki işbirliği ABD'yi ilgilendirmez. Bu anlaşma, Türkiye ve İran'ın çıkarlarına uygundur. İki ülkenin, ilişkilerini daha da ileri götürme amaçlıdır" şeklinde değerlendirdi. İmzalanan zaptın, Rusya'ya karşı bir atak olarak yorumlanmaması gerektiğini vurgulayan Noorani, "Bu anlaşma hiçbir ülkeye karşı değil. İki ülkenin çıkarlarına yöneliktir" diye konuştu. Noorani, anlaşmanın önemli bir parçasının da İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması olduğunu söyledi. Bu operasyon için değişik seçenekler üzerinde durulduğunu anlatan Noorani, bu seçeneklerden birinin de Türkiye ve İran'ın ortak kuracağı bir şirket yoluyla doğalgazın Avrupa'ya taşınması olduğunu vurguladı. Noorani, Türkmenistan doğalgazının da İran ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacağını, bunun da enerji sektörü açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Haberin fotoğrafları