kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolarda 22 Temmuz'dan sonra Rusya sendromu

RAHİM AK
Ruslar düşük dolara daha fazla dayanamadı, yılbaşından bu yana 7 milyar dolar bozdurdu. Türkler de geçen hafta ilk defa kur düşünce dolar sattı..
Türk yatırımcısı son bir yılda 25 milyar dolar alarak bankalardaki döviz mevduatını (DTH) yaklaşık 85 milyar dolara çıkardı. Yabancıların getirdiği dolara hücum eden özellikle gerçek kişilerin dolardan vazgeçmesi olasağılı ise döviz kurunun yeni korkusu oldu. Uzmanlar özellikle seçim sonrası vatandaşların bir buçuk yıldır sürekli düşerek para kaybettiren döviz mevduatını bozabileceğini kaydediyor. Vatandaşın dövizden umudunu kesmesinin ilk sinyali ise geçen hafta göründü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) yayınladığı günlük raporda döviz kurunun 1.27 YTL'yi kırıp 1.26 YTL'ye gerilediği 11 Temmuz'da döviz mevduatı sahibi gerçek kişilerin net olarak 40 milyon dolarlık satış yaptıkları görülüyor. BDDK verilerine göre 10 Temmuz'da 62 milyon 438 bin dolar olan gerçek kişiler mevduatı 11 Temmuz'da 62 milyon 399 bin dolara geriledi.

62 MİLYAR $ BOZULURSA?
Oysa doların 1.28 YTL civarında seyrettiği temmuz ayı başından bu yana Türk vatandaşları yaklaşık 1.4 milyar dolar alarak bankaya yatırdı. Gerçek kişilerin bankalardaki döviz hesabı 61 milyar dolardan 62.4 milyar dolara çıktı. Bankacılık uzmanları temmuzda da yabancı yatırımcıların getirdiği doları alıp bankaya koyan vatandaşın, doların yükselmesinden yavaş yavaş ümit kestiğini ancak belirsizlikler nedeniyle seçim sonrasını beklediği kaydediliyor.

RUS 7 MİLYAR $ BOZDURDU
Uzmanlara göre eğer seçim sonrası da global ekonomideki iyimser rüzgarın etkisiyle yabancıların Türkiye'ye ilgisi sürerse bu kez vatandaşlar da dolardan iyice umudu kesecek ve mevduatını bozacak. Bu durumda ise doların müdahale olmazsa 1 YTL civarına dahi gerileyeceği kaydediliyor. Ancak bazı analistler, Merkez Bankası'nın seçim sonrası dövizin hızını kesmek için faizi hızlı indirebileceğini bunun ise düşüşü engelleyebileceğini iade ediyor. Türkler'in aksine yılbaşından bu yana rublenin dolar karşısında yüzde 12 değer kaybetmesi nedeniyle Rus halkının artık dolardan ümit keserek yastık altında bulanan 7 milyar doları harcadığı belirtiliyor. Rusya'da yayınlanan gazete haberlerine göre Rus halkı, dolar yükselmeyince 7 milyar dolar bozdurdu ve halkın elindeki dolar miktarı 17 milyar dolara geriledi. Rus Makroekonomik Araştırmalar Merkezi Müdürü Yelena Matrasova, basına bu gidişle halkın elinde dolar kalmayacağını açıkladı. Matrasova, "İnsanlar 30 rubleden aldığı doları 25 rubleden bozdurmak istemiyor. Bu yüzden yastıkaltından çıkan dolarla araba, ev, ithal mallar satın alıyor" diyor.