kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rakıya yeni tanım

Yeni Haber
Rakıya özgü tanımlamalar değişti. Rakıya Özgü Tanımlamaların ve Özelliklerin Etiketlenmesi Hakkında yayımlanan tebliğe göre, rakının yaş üzüm rakısı olarak tanımlanabilmesi için üretimde sadece suma kullanılması ve sumanın da yaş üzümden elde edilmesi gerekiyor.
Rakıya Özgü Tanımlamaların ve Özelliklerin Etiketlenmesi Hakkında Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre, rakının, yaş üzüm rakısı olarak tanımlanabilmesi için, üretiminde sadece suma kullanılması ve sumanın da sadece yaş üzümden elde edilmiş olması gerekiyor. Üzüm çeşidi yazılan rakının üretiminde sadece belirtilen üzüm çeşidi kullanılacak. Harmanlama rakısında ise birden fazla üzüm rakısı harmanlanacak.
Rakının etiketinde tüketiciyi yanıltacak ve haksız rekabete neden olacak ifadeler yer almayacak. Rakının suma ile etil alkolün karıştırılmasından elde ediliyorsa imbik yüklemesinde kullanılan oranlar etiketin içindekiler kısmında yer alacak.
Rakında coğrafi bölge belirliyorsa üretimde kullanılan ürününün tamamı o bölgeden temin edilmesi gerekiyor.
Rakı etiketlemesinde distilasyon tekrar sayısının yazıldığı hallerde, bu sayının suma üretimine ilişkin birinci distilasyon veya rakı üretimine ilişkin ikinci distilasyondan hangisine ait olduğu etikette açıklanama zorunluluğu getirildi.

FİRMALARA ALTI AY TANINACAK

Rakı etiketlemesinde ürünün sınırlı sayıda üretildiğine ilişkin bir ifadenin kullanılabilmesi için, üretimine özgü açıklanabilir teknik neden bulunacak. Üretici firmalar tebliğin yayımını izleyen altı ay içinde, rakı tanımlamalarına ve özelliklerine ilişkin hususları tebliğ hükümlerine uygun hale getirme zorunluluğu getirildi. (ANKA)
(HLY/YLD)
17.7.2007