kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkler sıcak ama bürokrasi soğuk!

BARIŞ ERDOĞAN / HABER MERKEZİ
Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'la evli olan Claudia Yılmaz, 450 yabancı gelinin üye olduğu 'Köprü Derneği'nin de başkan yardımcısı. 23 yıla rağmen hala Türk vatandaşı olmayan Yılmaz, bürokrasiden yana çok dertli..
60'ların hemen başında ve daha sonrasında yüz binlerce gurbetçi ekmek parasını çıkarabilmek için Almanya'nın yolunu tuttu; orayı yurt edindi. Türkler, 'acı vatan' Almanya'ya akın akın göç ederken; gönlünü Türk gençlerine kaptıran kimi Alman kızları da baba ocaklarını terk edip Türkiye'de yeni bir hayata yelken açtı. Bunlardan bir tanesi de eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın kardeşi işadamı Turgut Yılmaz'ın eşi Claudia Yılmaz'dı. Bayan Yılmaz aynı zamanda Almanca konuşan ülkelerden gelen kadınların sorunlarıyla ilgilenen 'Köprü Derneği'nin başkan yardımcısı.

HALA VATANDAŞ OLMADIM


* Turgut Bey'le 1974 yılında 21 yaşında evlendim. İnsanlarla değil ama bürokrasiyle büyük problemlerim oldu. Bu nedenle hâlâ Türk vatandaşı olmadım. Almanya, çifte vatandaşlığı kabul etmiyor. Evlendiğim tarihlerde Türk olsaydım, o zamanki yasalara göre Almanya'ya 4 yılda bir girip çıkabilecektim. Ailemden biri hastalansa ya da ölse, hemen gitme şansım olmayacaktı.

*
Türkiye yabancı gelinlere en fazla iki yıllık oturma izni veriyordu. Üstelik Türk vatandaşı olmak isteyenlerin isimlerinin değiştirilmesi isteniyordu. Ben bunu kabul edemem.

* İlk yıllarım Türk örf ve adetlerini öğrenmek, Türk aile yapısını anlamak ve Türkçe çalışmakla geçti.

'İSTEYEN ALSIN' DEDİLER

* 1968'e kadar Türk'le evlenen yabancı hemen Türk oluyordu. 1968'den sonra otomatik vatandaşlık kaldırıldı. "İsteyen alsın" dendi. Eğer Alman vatandaşı kendi isteğiyle Türk vatandaşlığına geçmiş ise Alman vatandaşlığını kaybediyordu. Bilmeden Alman vatandaşlığını kaybedip, mağdur duruma düşen gelinler oldu.

*
Yıllarca çalışamamış, hiçbir sosyal güvencesi olmayan birçok Alman gelin, özellikle eşlerinden boşandıktan sonra ya da eşinin vefatı durumunda ortada kaldı, Almanya'ya dönemedi. Zira Alman vatandaşlığını kaybedince, yeniden almak mümkün olmuyor. 'Köprü Derneği', mağdur durumdaki Alman gelinlere yardım eli uzatıyor.

* Almanya'ya giden Türk gelinlere verilen haklar, niye buradaki yabancı gelinlere verilmiyor? Türkiye'de evlenince otomatik oturma ve çalışma iznimiz yok. Çalışma izni uzun süren bürokratik işlemlerden sonra alınabiliyor. Aslında size çalışma izni verilmiyor, işverene sizi çalıştırma izni veriliyor.

*
Yabancılar gelecek, Türkler'in işini kapacak diye korku var! Almanya'da, Avrupa'da milyonlarca yabancı var, burada ise bir avuç. Üstelik de, Türkler'le evli yabancıdan korkuluyor. "Uslu olmazsan her an seni geri göndeririz" gibi bir hava var. Çalışamamak yabancı gelinleri eve hapsetmeye, sadece ev işleriyle uğraşmaya mahkum ediyor.

ARPA BOYU YOL GİTMEDİK

* Oturma, çalışma problemleri olan arkadaşlar bir araya geldik. Alman Konsolosluğu'na gittik. Türkiye'de yaşayan Alman hanımların adresleri bulundu. İlk toplantıya 125 hanım geldi. Yedi kurucu üye ile 1990'da başlayan çalışmalar sonucu, 1992'de resmen 'Köprü Derneği'ni kurduk. 15 yıllık mücadele sonunda ne elde ettik derseniz; güzel bir sosyal çevre oldu.

*
450 üyemiz var. Noel, Paskalya kutlamaları yapıyoruz. Üyelerimizi Almanca konuşan doktordan, dişçiden haberdar ediyoruz. Ancak yasalarda iyileştirme konusunda, bir arpa boyu yol alamadık. Sadece oturma izni süreleri, 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Tabii ücretini öderseniz!