kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Hıristiyanlığı biz temsil ediyoruz'

Gökçen KESGİN / DIŞ HABERLER
Roma Katolik Kilisesi tarafından yayımlanan ve Papa 16. Benedict tarafından onaylanan açıklamada "Vatikan'ın tek kilise olduğu, diğerlerinin ise gerçek olmadığı" iddia edildi. Açıklama Hıristiyan dünyasında tepkiyle karşılandı..
Papa 16'ncı Benedict, önceki gün tartışma yaratacak sözler söyledi... "Tek Kilise Vatikan, diğerleri gerçek Hristiyan değil" diyen Papa'nın bu açıklaması, Hıristiyan dünyasını karıştırdı. Protestanlar "saldırganca" derken, Fener Rum Patrikhanesi "Bize yönelik değil" açıklaması yaptı.

BARIŞ MESAJI ÇÖPE!
Geçen yılın sonunda yaptığı tarihi İstanbul ziyaretinde Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret ederek, "Kiliseler arası barış" mesajları veren Papa 16. Benedict, önceki günkü açıklamalarıyla çark etti ve "Katolikler dışındaki diğer kiliselerin Hıristiyanlığı temsil etmediği" iddiasında bulundu. Roma Katolik Kilisesi'nin Dinsel Öğretiler Kurulu tarafından yayımlanan ve Papa tarafından onaylanan belgede, Vatikan dışındaki kiliselerin "gerçek Hıristiyan olmadığı, dini hükümlerinin de geçersiz olduğu" savunuldu. Ortodoksları papalığın otoritesini kabul etmedikleri için "yaralanmış" olarak niteleyen belgede, Protestan Kilisesi için de "Gerçek bir kilise olarak kabul edilmez" şeklinde ifadeler yer aldı. Açıklamalara sert tepki gösteren Protestan dini liderler "İddialar son derece saldırganca ve çirkin. Bu kiliselerin ekümeniklik çabalarına darbe" dedi. Kiliseler arasındaki diyaloğun geliştirilmeye çalışıldığı zor bir dönemde bu açıklamaların talihsizlik olduğunu belirtildi.

PATRİKHANE'DEN TEPKİ
Görüştüğümüz Fener Rum Patrikhanesi, Papalık tarafından yayımlanan belgenin Protestanlara yönelik olduğuna dikkat çekti. Fener Rum Patriği Bartholomes'un basın sözcüsü Peder Dositeos, açıklamanın ekümenik çabalara sekte vuracağına dair yoruma katılmadıklarını belirterek, "Bizim ekümenliğimizi etkilemez. Papa, İstanbul'a geldiğinde Patriğe ekümenik diye hitap etti. Kiliseler arasındaki ilişkinin de "kardeşlik ilişkisi" olduğunu ifade etmiştir" dedi. Peder Dositeos, Fener Rum Patrikhanesi'nin açıklamayı Kutsal Sinod Meclisi'nde ele alacağına da dikkat çekti. Katolik Kilisesi ile uzun süredir diyalog içerisinde olduklarını ve ibadet şekillerinin de benzediğini belirten sözcü Dositeos, "Bu daha çok Protestanlarla Katolikler arasındaki bir tartışma. Biz karışmak istemeyiz. Protestanların incinmiş olmasını da anlayabiliyoruz. Bizim Protestan dünyasıyla da diyaloğumuz vardır. Papalığın açıklaması bizim Protestanlık Kilisesi ile diyoloğumuzu etkilemeyecektir" diye konuştu.