kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dünyanın keşfedilmemiş petrol yataklarının üçte birine sahip kutupta 10 milyar tondan fazla petrol ve gaz olduğu sanılıyor.

Kutupta sular ısınıyor

Petrol, doğal gaz başta olmak üzere elmas, gümüş, uranyum ve çinko yatakları bulunan Kuzey Kutbu kime ait? Suların ısınmasına yol açan işte bu soru. Petrol kaynaklarının tükendiğini gören bölge ülkeleri, kutupta hak iddia yarışına girdi. Kanada Başbakanı Stephen Harper dün sert bir açıklama yaptı. "Antarktika'daki egemenliğimizi korumak için her şeyi yaparız" diyer Harper, 7 milyar dolarlık askeri devriye ve keşif projesi başlattıklarını söyledi.

ABD
Petrol kaynaklarının en fazla 10 yılı var. Bu yüzden kutup onlar için de kritik önemde.

RUSYA
Yasaya göre 12 mil deniz, 200 mil de doğal kaynak keşif sınırı var. Rusya da "denizin altından Antarktika'nın bir fay hattıyla kendisine bağlandığını" iddia ediyor. Lomonosov hattının bağlantısını ispatlamak için bilim ekibi kurdu. Dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerine sahip. Petrolde ise ikinci. Ancak petrolü 20 yıl içinde bitecek.

NORVEÇ
O da kutupta hak iddia ediyor. 7 yıllık petrol kaynağı var. Doğal gaz ihracatında üçüncü sırada.

DANİMARKA
Kuzey Kutbu'nun denizin altından Grönland'a bağlandığını, dolasıyla da kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. İspatlamak için 25 milyon dolar bütçe ayırıp bilimsel çalışma başlattı.