kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

YSK: Oyuncaklar siyasi eşantiyon

Yeni Haber
YSK Başkanı Muammer Aydın, AKP'nin düzenlediği mitinglerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuklara oyuncak ve çikolata dağıtmasının "siyasi eşantiyon" olarak kabul edilebileceğini ve seçim sürecinde siyasi eşantiyon dağıtmanın suç olduğunu açıkladı. Aydın, propaganda amacıyla siyasi partilerin hakaret içeren afişlerine de kısıtlama getirebileceklerini kaydetti.

YSK Başkanı Aydın, ANKA'nın sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerde çocuklara oyuncak bebek ve çikolata dağıtmasının "siyasi eşantiyon" olduğunu belirterek, "298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 61. maddesine göre siyasi eşantiyon dağıtmak suç. Siyasi eşantiyon, propagandaya aykırı" diye konuştu.

Siyasi eşantiyon dağıtanların suç işlediğini vurgulayan Aydın, bu suçu işleyenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulabileceğini belirterek şunları söyledi:
"Belediyeler, özel şirketler, siyasi partiler ve şahıslar seçim sürecinde siyasi eşantiyon dağıtamaz. Bunların tespit edilmesi halinde savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Milletvekili genel seçimlerinde, seçimin başlangıç tarihinden itibaren yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı, partilerin ve adayların kendilerini tanıtıcı nitelikte broşür ve el ilanları dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtmaları, dağıttırmaları veya bunların üçüncü şahıslar ya da kurum ve kuruluşlar aracılığı ile dağıtılması yasaktır. Başka kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri de uygulanmaz."

AFİŞLERE KISITLAMA GELEBİLİR

YSK Başkanı Aydın, siyasi partilerin birbirlerine hakaret unsuru taşıyan afişlerine kısıtlama getirebileceklerini de açıkladı. Siyasi partilerin propaganda amacıyla hazırladıkları afişlerde suç unsuru bulunması halinde Cumhuriyet savcılıklarının harekete geçeceğini ve afişleri kaldırtabileceğini açıklayan Aydın, "Bir siyasi parti, başka bir siyasi parti liderinin oğlunu, gemide resmeden afişler hazırlamış. Örneğin, bu afişlere ilişkin suç duyurusunda bulunuldu. Afişlerin kaldırılıp kaldırılmayacağına il veya ilçe seçim kurulları karar verecek" dedi.

SEÇİME KATILIM YÜKSEK OLACAK

Aydın, ANKA'nın bir sorusu üzerine de, 22 Temmuz seçimlerine katılım oranının yüksek olacağını düşündüğünü söyledi. Vatandaşların oy kullanmalarını da isteyen Aydın, "Oy kullanma hem hak hem de görevdir. Her Türk vatandaşı oyunu kullanmalı" dedi. Türkiye'de seçimlerin güvenli ellerde yapıldığını söyleyen Aydın, hava sıcaklığındaki artışlar nedeniyle seçim havası yaşanamadığını de belirtti. Sıcaklar nedeniyle mitinglere katılım oranın da düştüğünü gözlemlediğini vurgulayan Aydın, seçimlere katılım oranında ise bir düşüş beklemediklerini kaydetti.

REFERANDUM İÇİN BEYAZ KAĞITLAR BOYANACAK

Anayasa Mahkemesi'nin, TBMM de kabul edilen Anayasa değişikliklerine ilişkin referandum yapılmasına ilişkin kanunun iptali yönünde yapılan başvuruyu reddetmesinin ardından referandum hazırlıklarına da başladıklarını açıklayan Aydın, "Referandum öncesi seçmen kütükleri güncelleşecek. Sandıklar kurulacak. Seçim takvimi oluşturulacak. Komisyon oluşturduk. Hazırlıklar devam ediyor. Şu anda referandumun ortalama maliyeti henüz tespit edilemedi" dedi.

Referandum için kullanacakları kağıtlar konusunda bir sıkıntıları olmadığını kaydeden Aydın, ellerinde referanduma yetecek kadar kağıt bulunduğunu açıkladı. Beyaz ve kahverengi kağıt kullanmaları gerektiğini belirten Aydın, "Kahverengi kağıdımız yok. Elimizdeki beyaz kağıtları kahverengiye boyatabileceğimiz söylendi. Bu nedenle ekstra kağıda ihtiyaç duyulmayabilir" diye konuştu.

KAĞIT USULSÜZLÜĞÜNE İLİŞKİN BAŞVURU REDDEDİLDİ

Seçimlerde kullanılacak kağıtların ihalesinde usulsüzlük yapıldığına dair başvuruyu reddettiklerini de açıklayan Aydın, "Yaptığımız incelemede usulsüzlük tespit etmedik. Bizim bu kararımızın ardından İhale Kurumu'na itiraz edebilirler. İhale, yasalara uygun yapıldı" dedi.

(ANKA)