kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şener: Meclis dışından seçilebilir

Yeni Haber
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, 11'inci Cumhurbaşkanı Meclis içinden mi, dışından mı olsun tartışmalarıyla ilgili olarak, "Anayasamız Meclis içinden de olabilir, Meclis dışından da olabilir diyor. Hukuki zemine göre cumhurbaşkanı hem Meclis içinden hem de Meclis dışından seçilebilir. Anayasanın imkan tanıdığı bir takım alternatiflerin yok sayılabileceği sürecinin içerisinde olacağımızı düşünmüyorum" dedi.

Şener, Türk Dil Kurumu'nun 75'inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili şimdiden yorum yapmanın doğru olmadığını belirten Şener, 22 Temmuz sonrası oluşacak Meclis tablosuna bakmak gerektiğini ifade etti. Kendisinin milletvekili adayı olmadığı için cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanamayacağını hatırlatan Şener, "Süreci birlikte izleyeceğiz. Cumhurbaşkanını önümüzdeki Meclis seçecek. Bugünkü yorumlar yarınki koşullara uygun düşmeyebilir, dolayısıyla bugünden bir şey söylemek mümkün değil. Partilerin temsil oranı seçimde çok önemli olacak. Ben yeni Meclisin Cumhurbaşkanını seçebileceğini düşünüyorum" dedi.
Şener, 22 Temmuz sonrası oluşacak Meclis için "cumhurbaşkanını seçebilir mi, seçemez mi? Seçerse ne olur, seçemezse ne olur" gibi bir tartışmanın erken olduğunu kaydetti.

"İÇERDEN DE OLABİLİR DIŞARDAN DA"

Şener, şöyle konuştu:
"Bu tartışmanın da erken olduğunu düşünüyorum. Anayasamız ne diyor 'Meclis içinden de olabilir Meclis dışından da olabilir' diyor. Ben şu anda hukuki zemine bakarım, bu zemine baktığımız zaman cumhurbaşkanın hem Meclis içinden hem de Meclis dışından seçilebileceğini söyleyebilirim. Nitekim son iki cumhurbaşkanına baktığımızda biri Meclis içinden biri Meclis dışından seçilmiştir. Anayasa buna açıktır, buna imkan tanımaktadır. Anayasanın imkan tanıdığı bir takım alternatiflerin yok sayılabileceği sürecinin içerisinde olacağımızı ben düşünmüyorum."
Bir gazetecinin "Kesin cumhurbaşkanı adayı olurum ya da olamam diyebiliyor musunuz" sorusunu, "Bu tür somut yaklaşımların olamayacağını basın mensupları benden daha iyi bilirler diye düşünüyorum" şeklinde yanıtladı.

(ANKA)