kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

OKS sonuçları açıklandı

Yeni Haber
Türkiye genelinde 824 bin 551 öğrencinin ter döktüğü Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçları açıklandı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in açıkladığı sonuçlara göre 500 tam puan alan Fatih Özkan, Türkiye birincisi oldu.

* OKS PUANINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in verdiği bilgiye göre, sınava 818 bin 359 aday girdi. Bunlardan 791 bin 82'sinin puanı hesaplanmaya değer bulundu. 27 bin 277 kişi ham puan barajını aşamadı.

Sınavda, MF ve TM puan türlerinde İstanbul Özel Marmaraevleri İhlas İlköğretim Okulu'ndan Fatih Özkan 500 tam puan alarak birinci oldu. Sınavda, MF ve TM puan türlerinde ikinciliği 496.657 puanı alarak şu öğrenciler paylaştı:

- Van Özel Serhat İlköğretim Okulu'ndan Mustafa Mete,

- Isparta Özel Altınbaşak Çakın İlköğretim Okulu'ndan Fatma Karakoç,

- TED Batman Petrol Koleji Vakfı Özel İlköğretim Okulu'ndan Ufuk Serkan
Yıldırım,

- Ankara Anıttepe İlköğretim Okulu'ndan Begüm Aydıner,

- İstanbul Özel Kartal Doğa İlköğretim Okulu'ndan Ahmet Ali Dinler.

MF puan türünde Kocaeli General Edip Bayoğlu İlköğretim Okulu'ndan Enes Aybar ile Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu'ndan Abdülkadir Sözen 497.460 puanla üçüncülüğü paylaşırken, TM puan türünde Manisa Özel Doruk İlköğretim Okulu'ndan Zeynep Ölmez ile İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu'ndan Onur Can Soybir 495.577 puanla üçüncü oldular.

ÇELİK: DEĞERLENDİRME 99 SORU ÜZERİNDEN YAPILDI

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda, OKS sonuçlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Çelik, OKS'nin bazı sorularıyla ilgili ortaya atılan bütün iddiaları en ciddi şekilde ele alarak değerlendirdiklerini belirterek, kurulan komisyonların hiçbir soruda yanlışlık olmadığı sonucuna vardığını ifade etti.

Ancak, İstanbul'dan bir velinin, Ankara'da idare mahkemesine başvurarak Fen Bilgisi 13. sorusunun yanlış olduğunu iddia ettiğini anlatan Çelik, Ankara İdare Mahkemesi'nin üniversitelerden bir komisyon kurarak bu soruyu tekrar incelettiğini ve sorunun yanlış olduğuna karar verildiğini kaydetti. İdare Mahkemesi'nin bu soru hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ifade eden Çelik, bu kararın kendilerine geçen Cuma günü mesai bitimine yakın tebliğ edildiğini, değerledirmenin yeni baştan yapıldığını söyledi.

Çelik, ''Bereket ki, eğitim teknolojileri genel müdürlüğümüz bu tür şoklara hazır olduğu için arkadaşlarımız yeni baştan çalıştılar ve değerlendirmeyi 99 soru üzerinden yaptılar'' dedi.

Bu sorunun doğruluğunu ''bu saatten sonra tartışmanın doğru olmayacağını'' belirten Çelik, mahkemelerin verdikleri kararların tartışılabileceğini, ancak uygulanması gerektiğini ifade etti.

115 ÖĞRENCİ YANLIŞ SORUYU DOĞRU YANITLADI

Çelik, daha önce sınav sorularıyla ilgili mahkemelerin hiç karar vermediğini ve böyle bir konunun ilk defa mahkemeye taşındığını belirterek, konunun bundan sonra da kamuoyu tarafından tartışılacağını kaydetti.

Öğrencilerin soruları algılama biçiminin, soruların yanlış olup olmadığıyla ilgili kendilerine fikir verdiğini belirten Çelik, Fen Bilgisi sorularının zor olarak algılandığını, öğrencilerin Fen Bilgisi sorularına Türkiye ortalaması olarak yüzde 20 oranında doğru cevap verdiklerini kaydetti. Çelik, ''Bundan hareketle 115 öğrencinin bu iptal edilen soruyu doğru cevaplandırdığını söylersem aslında öğrencilerimizin bu soruyu yanlış algılamadığı, doğru algıladığı ve yaklaşım açısından da bir problem olmadığı sonucuna varabiliriz'' dedi. Sınavda 99 net çözmüş olan 4 öğrenciden yalnızca birinin yanlış cevap verdiğini söyleyen Çelik, 98 net yapan 17 öğrencinin 7'sinin bu soruya yanlış cevap verdiğini kaydetti.

27 BİN 277 KİŞİ HAM PUAN BARAJINI AŞAMADI

Bakan Çelik'in verdiği bilgilere göre, sınava 824 bin 676 kişi başvurdu. Sınava 818 bin 359 öğrenci girdi. Bu öğrencilerden 791 bin 82'sinin puanı hesaplanmaya değer bulundu. 27 bin 277 kişi ham puan barajını aşamadığı için puanları hesaplanmadı. Bakan Çelik, yanlış sorular doğru soruları götürdükten sonra 27 bin 277 öğrencinin puanının 0.5 ve altına düştüğü için hesaplanmaya değer bulunmadığını bildirdi. Çelik, geçen sene bu rakamın 71 bin 54 olduğunu ifade etti.

Çelik, Türkçe-Matematik puan türünden 160 puan barajını geçemeyen öğrenci sayısının 59 bin 537 olduğunu, bu puan türünden 731 bin 545 öğrencinin tercih yapabileceğini bildirdi.

Bakan Çelik'in verdiği bilgilere göre, Matematik-Fen puan türünde 47 bin 269 öğrenci barajı geçemedi. Bu puan türünde 743 bin 813 öğrenci tercih yapacak.

136 öğrencinin sınavı, kopya çektikleri tespit edildiği için iptal edildi.

Puan hesaplamasında kullanılan çan eğrisi yöntemine göre, 160-300 arasında puan alan öğrenci sayısı 569 bin 47 oldu.

EN BAŞARILI İLLER

Çelik'in verdiği bilgilere göre, TM puan türünde başarı sıralamasına göre, Türkiye birincisi olan il, geçen yıl ikinci olan Burdur oldu. Bu puan türünde başarı sıralamasına göre, 2. il Kırşehir, 3. il Eskişehir, 4. il Nevşehir, 5. il Edirne, 6. il Çanakkale, 7. il Yalova, 8. il Ankara, 9. il Isparta ve 10. il Bayburt oldu.

MF puanına göre illerin başarı sıralamasında ise Burdur yine birinci il oldu. Burdur'u sırasıyla Edirne, Eskişehir, Kırşehir, Çanakkale, Nevşehir, Ankara, Isparta, Yalova ve Balıkesir izledi.

Bakan Çelik, MF ve TM puan türlerinde birinci olan Fatih Özkan'ın değerlendirmeye alınan 99 sorunun tümünü yaparak 500 tam puan aldığını bildirdi.

160 PUAN VE ÜZERİ ALAN ADAYLAR TERCİHTE BULUNABİLECEK

OKS-Türkçe Matematik (OKS-TM) ve OKS-Matematik Fen (MF) puan türlerinin herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan adaylar tercihte bulunabilecekler. Yeni alınan kararla bu yıl fen liselerine 6 bin 144, Anadolu liselerine 100 bin 450, Anadolu imam hatip liselerine 16 bin 890, sosyal bilimlere 792, Anadolu öğretmen liselerine 16 bin 50 öğrenci alınacak.

OKS sonuçlarına göre, 2007-2008 öğretim yılı için resmi ve özel fen liselerine, sosyal bilimler liselerine, Anadolu liselerine, Anadolu teknik liselerine, Anadolu meslek liselerine, Anadolu öğretmen liselerine, Anadolu imam-hatip Liselerine, Anadolu Sağlık Meslek Lisesine, sağlık meslek liselerine, adalet meslek liselerine, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesine, Anadolu tarım meslek liseleri ve tarım meslek liselerine öğrenci yerleştirilecek.

OKS-Türkçe Matematik (OKS-TM) ve OKS-Matematik Fen (MF) puan türlerinin herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan adaylar tercihte bulunabilecekler.

Fen liselerine ve Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ile Sağlık Meslek Liselerine OKS-MF puanıyla diğer okullara ise OKS-TM puanıyla yerleştirme yapılacak.

Yerleştirme, adayların puanları ile tercihleri dikkate alınarak, kontenjanlara göre yapılacak.

BAŞVURULAR


Tercih işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığının ''http://oks2007.meb.gov.tr'' veya ''http://www.meb.gov.tr'' adresli internet sitesinden yapılabilecek. Tercihler, veliler tarafından bireysel olarak ya da ilgili okul müdürlükleri aracılığıyla 11-20 Temmuz günleri arasında gerçekleştirilecek. Adaylar tercih işlemlerini mezun oldukları veya sınav başvurularını yaptıkları ilköğretim okulu müdürlüklerinde yürütebilecekler. 160'ın altında puan alan adaylar tercihte bulunamayacaklar.

20 OKUL TERCİH EDİLEBİLECEK

Adaylar, okulların özel başvuru ve tercih şartlarına dikkat ederek en fazla 20 okul tercih edebilecekler. Bu tercihler istek sırasına ve okul türlerine göre karışık veya sırayla yapılabilecek. Bu sene ikinci bir tercih işlemi yapılmayacak.

Tercihlerin iptal edilmemesi için okulların e-kılavuzda yayınlanan kayıt-kabul şartlarını adayların dikkatle okumaları gerekiyor.Sınav sonucuna göre tercih yapacak her aday okul aile birliğine 5 YTL ödeyecek.

Tercih sonuçları 27 Temmuz Cuma günü açıklanacak. Kesin kayıtlardan sonra boş kalan okul kontenjanları 8 Ağustos 2007 tarihinde açıklanacak ve ikinci yerleştirme için başvurular 9-14 Ağustos 2007 tarihleri arasında alınacak. İkinci yerleştirme sonuçları da 20 Ağustos 2007 tarihinde açıklanacak.

(AA)