kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

OKS'de sonuçlar açıklanıyor

Yaşar ÖZAY/HABER MERKEZİ
Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın sonuçları bugün belli oluyor. 235 bin öğrenci Anadolu Liseleri'ne girecek..
Türkiye genelinde 824 bin 551 öğrencinin girdiği OKS sınavının sonuçları bugün açıklanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın son dakikada kontenjanlarını 20 bin artırarak 235 bin öğrencinin Anadolu Liseleri'ne girmesine olanak sağlayan kararı sevinçle karşılandı. Yeni alınan kararla bu yıl fen liselerine 6 bin 144, Anadolu liselerine 100 bin 450, Anadolu imam hatip liselerine 16 bin 890, sosyal bilimlere 792, Anadolu öğretmen liselerine 16 bin 50 öğrenci alınacak.

BU SENE NELER DEĞİŞTİ?

En fazla kontenjan artışı meslek liselerinde yaşandı. Bu okulların kontenjanları 12 binden 30 bine yükseltildi. Özel okulların kontenjanı ise 12 bin 695 'ten 10 bin 968'e düşürüldü. Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı meslek liselerine 17 bin 647, ticaret turizm meslek liselerine 21 bin 960, sağlık meslek liselerine 14 bin 136, özel okullara 10 bin 968 öğrenci girebilecek.

* Eski sistemde sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından il içi ve il dışından 12 tercih yapılıyordu. Yeni sistemde 160 barajını geçen her aday sayı sınırlaması olmaksızın istediği lise türünü tercih edebilecek. Bu liseler arasından aday en fazla 20 tercih yapabilecek. Ancak 2. bir tercih yapılamayacak. İkinci yerleştirmeye katılmak isteyen aday yeni tercih yapmaksızın ilk yaptığı 20 tercihi ile ikinci yerleştirmeye katılacak.

* Eski sistemde 2. yerleştirmeye katılmak isteyen adayın herhangi bir liseye kayıt yaptırmaması gerekiyordu. Yeni sistemde 1. yerleştirme de yerleştirilemeyen, yerleştirildiği halde kayır yaptırmayan, kayıt yaptırdıktan sonra kaydını sildiren veya 1. yerleştirmede bir programa yerleşip kaydını yaptıran herkes 2. yerleştirme için başvurabilecek. nEski sistemde İlköğretim Başarı Puanı'nın (İBP) OKS yerleştirme puanına herhangi bir katkısı yoktu. Yeni sistemde, 2007 yılından itibaren OKS yerleştirme puanına artık İBP' de katılacak. İBP'nin yerleştirme puanına yaklaşık olarak katkısı yüzde 15 olacak.

TERCİH SIRALAMASINA DİKKAT

Tercih sıralamasında bugüne kadar yaygın olan uygulama, adayın puanını önceki yılın puanıyla karşılaştırıp sıralama yapmak veya adayın yüzdelik dilimini önceki yılın yüzdelik dilimiyle karşılaştırmaktı. Ancak bu yöntemin OKS 2007 'de çok başarılı sonuçlar vermeyeceği düşünülüyor. Bunun nedeni ise, 2006 OKS yüzdelik dilimlerinde İlköğretim Başarı Puanı'nın da eklenmiş olması. Uzmanlar bu nedenle tercih sıralamasının başarı sırasına göre yapılmasını öneriyor.

- YARIN -

Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?