kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Petkim'e ilginç üçlüden Kazak fiyat

OLCAY AYDİLEK
4 yıl önce % 88'ine 605 milyon dolar değer biçilen Petkim'den devletin kasasına girecek olan para bugün 4 kat arttı. Şirketin % 51'i için Kazak-Rus ortaklığı 2 milyar 50 milyon $ teklif etti Petkim ihalesini kazanan ortaklığın aktörlerine ilişkin ilk açıklamalar tatmin edici bulunmazken, grubun bir ayağının Şekerbank'ın % 34 hissesini alan Kazak şirketi ve diğerinin Rus bankası olduğu belirtildi ..
PETKİM Petrokimya Holding AŞ'deki (Petkim) yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin 'blok satış' yöntemiyle özelleştirmesi ihalesinde, en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu verdi. İhaleyi alan ortak girişim grubunun aktörleri konusunda şirket yetkileleri başta yeterli açıklamayı yapmazken, ihale sonrasında yapılan yazılı açıklama ile ortakların üç ayrı gruptan oluştuğu bildirildi. Böylece öğle saatlerinde gerçekleşen ihaleye ilişken sır perdesi akşam saatlerinde kısmen dağıldı. Petkim'e alan konsorsiyumdaki şirketlerin Troika Dialog, Group Eurasia ve Caspi Neft olduğu açıklandı. Ankara'da Swiss Otelde Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Osman İlter'in komisyon başkanlığında yapılan ihaleye Carmel-Limak Ortak Girişim Grubu, TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, Zorlu Holding, Hokan Chemicals Ortak Girişim Grubu, Çalık-IOCL Ortak Girişim Grubu, Naksan-Torunlar- Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu, Fırat Plastik AŞ ve Socar&Turcas- Injaz Ortak Girişim Grubu katıldı. Komisyon Başkanı Osman İlter, önce kapalı "elemesiz" teklifleri aldı. Bu turda en yüksek teklif, 1 milyar 50 milyon dolar olarak belirlendi. İhalede, daha sonra elemeli turlara geçildi. Elemeli ilk turda en yüksek 1 milyar 439 milyon dolar teklif alındı. Fırat Plastik, Kauçuk Sanayi ve Ticaret AŞ, bu turda elendi. İkinci turda en yüksek teklif tutarı, 1 milyar 550 milyon dolara yükseldi. Bu turda Hokan Chemicals Ortak Girişim Grubu elenerek, ihale dışı kaldı. Üçüncü turda en düşük teklifi veren Naksan-Torunlar-Toray- Kiler Ortak Girişim Grubu elendi.

KIYASIYA REKABET YAŞANDI
8 yatırımcıdan 3'ünün elenmesinin ardından açık artırmaya geçildi. Osman İlter, açık artırmanın 1 milyar 680 milyon dolarla başlayacağını, artırım aralığının 5 milyon dolar olduğunu duyurdu.

* Açık artırma ilk turda en yüksek 1 milyar 725 milyon dolar, ikinci turda 1 milyar 785 milyon dolar, üçüncü turda 1 milyar 825 milyon dolar teklif alındı. Carmel-Limak Ortak Girişim Grubu, üçüncü turda ihaleden çekildi.

* Dördüncü turda en yüksek teklif tutarı 1 milyar 870 milyon dolara çıktı. Dördüncü turda ara alan Zorlu, beşinci turda artırmaya katılmayarak ihaleden çekildi.

* Beşinci tura üç yatırımcıyla girildi. TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, Çalık-IOCL Ortak Girişim Grubu ve Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu. Beşinci turda en yüksek teklif tutarı 1 milyar 900 milyon dolara yükseldi.

* Altıncı turda en yüksek teklif tutarı 1 milyar 940 milyon dolara çıkarken, bu turda Çalık-IOCL Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi.

İHALE 10 TURDA SONUÇLANDI
* Altıncı turdan sonra ihalede, Socar&Turcas- Injaz Ortak Girişim Grubu ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu arasında nefes kesen bir açık artırma süreci yaşandı.

* Yedinci turda TransCentralAsia 1 milyar 945 milyon dolar, Socar&Turcas-Injaz ise 1 milyar 960 milyon dolar teklif verdi.

* Sekizinci turda TransCentralAsia teklif tutarını 1 milyar 965 milyon dolara çıkardı. Rakibi Socar&Turcas-Injaz sürpriz bir artışla 2 milyar dolar teklif verdi.

* Açık artırmanın dokuzuncu turunda TransCentralAsia teklifini 2 milyar 20 milyon dolara yükseltti. Bu turda Socar&Turcas-Injaz ilk kez mola istedi. Grup teklif tutarlarını 2 milyar 40 milyon dolara yükseltti.

* Onuncu tura TransCentralAsia teklifini 2 milyar 50 milyon dolara çıkardı. Bu turda Socar&Turcas-Injaz OGG ihaleden çekildi. İlter, ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolarla TransCentralAsia Ortak Girişim Grubu'nun verdiğini belirterek, ihaleyi sonuçlandırdı.
Haberin fotoğrafları