kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tarım Bakanlığı'ndan Türk fast food'u dönere standart

Tarım Bakanlığı, dönerin hazırlanması ve satışına standart getirdi. Kırmızı et dönerindeki yağ oranı yüzde 25, beyaz ette ise yüzde 15'i geçemeyecek. Hazırlanan döner 24 saat içinde tüketilecek..
Türk fast food'u dönere de üretim standardı geliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, işlenmiş kırmızı ve beyaz et ürünleri mevzuatının kapsamına döneri de alıyor. Böylece, dönerin hazırlanmasına da standart getirilmiş olacak. Hazırlanan taslağa göre, kırmızı et dönerindeki yağ oranı yüzde 25'ten, beyaz et dönerindeki yağ oranı yüzde 15'ten, tuz oranı yüzde 2'den fazla olmayacak. Döner üretiminde, nişasta ve nişasta içeren bağlayıcı madde kullanılmayacak. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Türk Gıda Kodeksi kapsamında, "Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği'' ile "Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği''nde değişiklik yapmayı öngörüyor. Hazırlanan değişiklik taslakları kamuoyunun görüşüne açıldı. Taslağa göre, kırmızı et döneri, "büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinden biri veya birkaçının karışımıyla, istenildiğinde kuyruk yağı, lezzet vericiler, soğan, soğan suyu veya soğan tozu, yeşil biber, yemeklik zeytinyağı, limon suyu veya sirke, süt, yoğurt, yumurta, üzüm şırası, şıra, beyaz şekerden biri veya birkaçı katılarak'' hazırlanabilecek.

YAPRAK DÖNERE KIYMA YASAK
Döner, "yaprak döner'', "kıyma döner'', "karışık döner'' olarak piyasaya sunulabilecek. Yaprak döner üretiminde, sadece yaprak haline getirilmiş kırmızı et kullanılabilecek. Kıyma dönerinin üretimde, en fazla yüzde 90 oranında kırmızı et kıyması ve en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş kırmızı et kullanılacak. Karışık döner üretiminde ise en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş kırmızı et, en fazla yüzde 40 oranında kıyma kullanılacak. Kırmızı et dönerindeki yağ oranı yüzde 25'ten, tuz oranı yüzde 2'den fazla olmayacak. Kıymadan elde edilen hazırlanmış kırmızı et karışımlarının içerdiği kas proteini oranı en az yüzde 12, yağ oranı en çok yüzde 25 ve tuz oranı en çok yüzde 2 olacak. Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği'ne de döner ile ilgili standartlar eklenmesi öngörülüyor. Beyaz et döneri, "tavuk ve hindi etlerinden biri veya birkaçının karışımıyla, gerektiğinde kuzu gömlek yağı, lezzet vericiler, soğan, soğan suyu veya soğan tozu, rendelenmiş domates veya domates suyu, salça, yeşil biber, yemeklik zeytinyağı, limon suyu veya sirke, süt, yoğurt, yumurta, üzüm şırası, beyaz şekerden biri veya birkaçı" ile hazırlanabilecek. Beyaz et dönerinin içerdiği yağ oranı yüzde 15, tuz oranı yüzde 2'den fazla olmayacak.