kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul 6.5 milyon turiste koşuyor

Yılın ilk yarısında İstanbul'a gelen turist sayısı 2.8 milyon kişiyi buldu. Geçen yıla göre % 25'lik artış yakalayan İstanbul'da yıl sonu hedefi 6.5 milyon turiste ulaşmak..
Yılın ilk altı ayında 2 milyon 831 bin yabancı ziyaretçiyi ağırlayan İstanbul, turizm de yine yüzleri güldürdü. Dün İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Türkiye Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Genel Müdürü Handan Boyce, haziran ayı sonuçlarını açıklamak için basının karşısına birlikte çıktı. Vali Yardımcısı Taşbaşı, geçen yıla göre gelen turist sayısında yüzde 25'lik bir artış olduğunu ifade ederek, "Bu yılın sonuna kadar İstanbul'a gelen turist sayısının 6.5 milyonu bulmasını bekliyoruz. Bu rakam aşılabilir de. Buradan elde edilecek turizm geliri ise 5.5 milyar doları bulacak" diye konuştu.

DOLULUK YÜZDE 90'LARDA
2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'un, 2010'a 10 milyon turistle girme hedefinin gerçekleştirilmesi için çalıştıklarını anlatan Taşbaşı, kongre turizminde de İstanbul'un çok ciddi gelişme katettiğini belirterek, Sütlüce'de ve Maslak'ta yeni kongre merkezlerinin inşaatlarını sürdüğünü söyledi. Cumhur Güven Taşbaşı, kentte yeni otellerin de yapıldığını, 100 bine yakın yatak kapasitesine iki yıl içinde yaklaşık 25 bin yeni yatağın ekleneceğini, özellikle Anadolu Yakası'ndaki otel eksiğinin kapanmış olacağını söyledi. Bu arada İstanbul'daki otellerin doluluk oranlarına da işaret eden ve yüzde 90'ların üzerinde seyrettiğini anımsatan Taşbaşı, gelen turist profili hakkında da bilgi verdi. Taşbaşı daha çok Alman, Rus, Fransız, İngiliz ve Hollandalılar'ın geldiğini belirterek, "Son bir kaç yıldır bunlara Amerikalı ve İspanyol'larda eklendi" dedi. Taşbaşı, turizmden elde edilen gelirin yüzde 10'unun turizmin tanıtımı için ayrılması gerektiğini ancak bu rakamın yüzde 2'lerde olduğunu hatırlatarak, kentin ortak bir tanıtımının yapılabilmesi için devlet, yerel yönetim ve meslek örgütlerinin işbirliğiyle İstanbul A.Ş. adında bir şirketin kurulması girişimi içinde olduklarını kaydetti.

1500 DOLAR HARCIYORLAR
Toplantıya katılan sektör temsilcilerinden Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da bu gidişle İstanbul'un 2010 yılında 10 milyon turist hedefini yakalayacağını vurguladı. İstanbul'un, bu sayıda turistin ağırlanacağı yatak kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Bayındır, kentte 60 bini turistik 40 bini de belediye belgeli olmak üzere 100 bin yatak kapasitesi bulunduğunu kaydetti. Bayındır, bir turistin İstanbul'da kalış süresinin ortalama 2-2,5 gün olduğunu belirterek, şu andaki kapasitenin yeterli olduğuna dikkati çekti. İstanbul'un yeni otellere ihtiyacı olduğu söylemlerinin doğruyu yansıtmadığını savunan Bayındır, kentte yatak artışına gidilmesi durumunda fiyatların düşeceğini ve hizmet kalitesinin bozulacağını vurguladı. Bayındır, tatil için gelen bir turistin ortalama 500, kültür için gelen turistin ortalama 1000, kongre için gelen turistin ise 1500-2000 dolar civarında harcama yaptığını söyledi.
Haberin fotoğrafları