kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UÇURUM BÜYÜYOR... Muhammed Yunus, dünya nüfusunun yüzde 60'ının dünya gelirinin yüzde 6'sını kullandığını ve dünyanın en zengin beş ülkesi olan ve dünya nüfusunun yüzde 13'üne sahip bulunan ABD, Japonya, Fransa, İngiltere, Almanya'nın gelirin yüzde 45'ini elinde tuttuğuna dikkat çekti. Yunus, "Durum kötüye gidiyor. Uçurum giderek büyüyor" dedi.

Nobel Barış Ödüllü Yunus TOBB'da ders verecek

SEÇKİN ÜREY
Fakirlere mikro kredi programını geliştiren Nobel Ödüllü Muhammed Yunus, TOBB Üniversitesi'nde ders verecek. IMF ve Dünya Bankası uzmanları kurulacak iki ayrı enstitüde birikimlerini aktaracak..
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2006 Nobel Barış Ödülü sahibi ve Bangladeş Grameen Bank Başkanı Muhammad Yunus'un TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (ETÜ) ders vermeyi kabul ettiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, ayrıca üniversite bünyesinde mikro kredi ve sosyal iş girişimciliği çalışmalarını yürütecek bir Muhammed Yunus Merkezi kurulacağını bildirdi. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı da IMF ve Dünya Bankası işbirliğiyle iki ayrı enstitü kuracak. Enstitülerde IMF ve Dünya Bankası uzmanları da ders verecek. 5. Dünya Odalar Kongresi'nin ikinci gününde Yunus ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Hisarcıklıoğlu, işsizlik ve yoksulluk gibi sorunların çözümüne yönelik yaklaşımların pek çoğunun makro düzeyde ele alındığını belirtti. Yunus'un mikro odaklı yaklaşımının pek çok ülkede örnek alındığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, gelişmekte olan ülkelerde makro alanlardaki iyileşmelerin kimi zaman mikro düzeye yansımasının oldukça yavaş olabildiğine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "Yunus'un mikro gelişmeden makro kalkınmaya geçişi temel alan bu vizyonu, günümüzün bu büyük probleminin çözümünde tamamlayıcı unsur olacak bir yaklaşımın ortaya konulabilmesine ışık tutabilir" dedi.

'BANA ŞEREF VERDİLER'
Yunus'la birlikte ilk defa Nobel Barış Ödülü sahibi birinin Türkiye'de ders vereceğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Kendisiyle ayrıca mikro kredi ve sosyal iş girişimciliği çalışmalarını yürütecek bir Muhammad Yunus Merkezi kuracağız'' diye konuştu. Kurulacak merkezle ilgili veren Yunus, merkezin temsil edeceği değerler açısından kendisine şeref verdiğini söyledi.

YOKSULLUK MÜZEYE KALKSIN
Şu anda 170'den fazla ülkede mikro kredi uygulaması bulunduğunu ve 100 milyondan fazla çok yoksul ailenin bu kredilerden yararlandığını söyleyen Yunus, mikro kredi programlarının yüzde 85'inin Asya, yüzde 10'unun Afrika, yüzde 5'inin ise Latin Amerika'da yürütüldüğünü belirtti. Yunus, şunları söyledi: "Küresel mali sistemin daha fazla parası olanlara para vermeye yönelik bir sistem olması nedeniyle böyle programlara ihtiyaç duyuluyor. Yoksulluğu müzelere kaldırmalıyız. Gençler artık yoksulluğa müzede bakacaklar. Bangladeş'te bir yoksulluk müzesi kurduk, Türkiye'de böyle bir müze kurulduğunda ülkede yoksul kimse kalmamış olacak."