kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yüzde 80'e varan indirimler! VİDEO

Yeni Haber
Yaklaşan milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleri indirimleri yılda iki defayla sınırlandıran yasa tasarısını gündemden düşürdü.

Ciro hedeflerini tutturmak isteyen mağazalar erken indirime gitti. Yasa kalktı, dükkanlar coştu. Yüzde 10'dan başlayan indirim oranı kimi mağazalarda yüzde 80'i buluyor.

*Yüzde 80'e kadar varan indirimlerle ilgili video haberi izlemek için tıklayınız...



ŞİFRESİZ İŞLEM İÇİN SON GÜN YARIN

Öte yandan Chip & PIN'in ''zorunlu uygulaması'' 1 Temmuz 2007 tarihinde başlayacak, çipli kredi kartları ile şifresiz işlem uygulaması da 30 Haziran 2007 tarihinde sona erecek. 1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren imza tamamen ortadan kalkarken, çipli kredi kartı sahipleri, alışverişlerinde zorunlu olarak dört haneli şifrelerini kullanacak.

Bankalararası Kart Merkezinden (BKM) alınan bilgiye göre, Chip & PIN uyumlu kredi kartı dönüşümü bugün itibarıyla büyük oranda tamamlanırken, gönderimde olan, evde bulunmayan kişiler gibi küçük bir kitlede ise bu dönüşüm devam ediyor.

POS dönüşüm oranı, 15 Haziran itibarıyla yüzde 98 olurken, bu oranın 30 Haziran itibarıyla tamamına yakınında uyumlu hale geleceği tahmin ediliyor.

Verilere göre, 25 Haziran 2007 tarihine kadar çipli kredi kartı ile yapılan işlemlerin yüzde 77'si şifre (PIN) girilerek gerçekleştirildi.

TOPLAM MALİYET ÖNGÖRÜSÜ 650 MİLYON DOLAR

Son verilere göre, Chip & PIN uygulamasının başlamasının ardından kredi kartıyla yapılan dolandırıcılık olaylarında yüzde 60 oranında azalma oldu. Bu düşüşün 1 Temmuz itibarıyla daha da yükselmesi bekleniyor.Şifre uygulamasına geçişte dönem sonunda dönüşümün toplam maliyetinin 650 milyon dolar olacağı öngörülürken, 1 Temmuz'dan itibaren bankaların yatırımlarının, başta ATM'lerde olmak üzere, kart sahipleri ve iş yerlerinin eğitimi gibi konularda devam edeceği bildirildi.

Süreç boyunca sektör çalışanları, kart kullanıcıları ve iş yerlerine yönelik eğitim ve seminerler düzenlendi. Kart, POS ve ATM tarafı için gerekli sertifikasyon işlemleri tamamlandı. Birçok mecrada etkin bilinçlendirme kampanyası ile başlangıç ve ara dönemlerde yoğun iletişim ve BKM tarafından düzenlenen teşvik uygulamaları ile EMV dönüşümünün kısa sürede gerçekleştirilmesinde katkı sağlandı.

CHIP & PIN'İN BİLİNİRLİK DÜZEYİ 1 YILDA YÜZDE 41 ARTTI

Chip & PIN'in bilinirlik düzeyine bakıldığında ise Kasım 2005'te yüzde 45 olan bu oran, Haziran 2006'da yüzde 71'e, Aralık 2006'da ise yüzde 86'ya yükseldi. Bu artış Kasım 2005-Aralık 2006 aralığında yüzde 41 oranında gerçekleşti.

BKM, kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla, Chip & PIN tanıtımı ve şifre bilincine yönelik olarak Mart 2006 tarihinden itibaren kademeli olarak tanıtım çalışmaları sürdürmüştü.

Bu çalışmalar içinde, ''Şelale Hanım'' karakteriyle Okan Bayülgen'in yanı sıra, Macide Tanır, Erol Günaydın, Gürgen Öz, Rüya Önel, Murat Akkoyunlu, Özgür Çakıt ve Ali Çatalbaş'ın da yer aldığı bir reklam kampanyası düzenlenmiş ve kampanya döneminde televizyon, en etkili mecralardan biri olarak kullanılmıştı.