kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Emekliler zam istiyor

Yeni Haber
İşçi emeklilerinin örgütleri kamu işçilerine yapılan zammın işçi emeklilerinin aylıklarına da yansıtılmasını talep ediyor.

Tüm İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emekli aylıklarına yılın ikinci döneminde yapılacak zam miktarı konsundaki belirsizliğin sürdüğünü söyledi.

Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlara yazdıkları mektuplarla emekli maaşlarının yüzde 80'inin açlık sınırının altında olduğunu belirttiklerini ifade eden Çalışkan, Temmuz ayında yapılacak zam konusunda emeklilerin içinde bulunduğu yaşam koşullarının dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Memur maaşlarına yapılan zam oranının memur emeklilerinin aylıklarına yapılacak artış konusunda aynen uygulandığına işaret eden Çalışkan, ''Kamu işçilerinin ücretlerine yapılan zam, işçi emeklilerinin aylıklarına 1 Temmuzdan itibaren aynen yansıtılmalı'' dedi.

Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen de Türkiye'de çalışanların ücretleri dikkate alındığında işçi ücretlerine yapılan zammın yetersiz kaldığını, bunun sendikalar tarafından da ifade edildiğini söyledi.

Çalışanların ücretlerinin önemli bir bölümünün açlık ve yoksulluk sınırının altında kaldığına işaret eden Beysülen, şunları kaydetti:

''Emekliler daha da mağdur. Ortalama emekli aylıkları 550 YTL civarında, daha aşağısı da var. Enflasyona göre yapılan yüzdelik zamlarla mevcut aylıkların bir yere gitmesi mümkün değil. Bugünkü sistemde işçi emeklilerine Temmuz ayında yapılacak artış 25-30 YTL'den fazla olmaz. Olması gereken işçi ücretine yapılan zammın işçi emeklilerine de yansıtılması. Ama emekli sendikasının önü açılırsa belki toplu sözleşme yoluyla daha fazla zam da alabiliriz. Asıl önemlisi emeklilerin sorunlarının tamamına çözüm arayacak bir sendikal yapının oluşturulması.''

''EN DOĞRU YÖNTEM SEYYANEN ZAM''

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ise emekli aylıklarına yapılacak zammın seyyanen olmasının, emekli aylıkları arasındaki adaletsizliğin giderilebilmesi için en doğru yöntem olacağını söyledi.

Ergün, emeklilerin yüzde 83'nün 623 YTL olan açlık sınırının altında maaş aldıklarını belirterek, seyyanen zam uygulamasının en azından emekli aylıklarını açlık sınırı seviyesine taşıyacak miktarda belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

İşçi emeklilerinin aylıklarına yılın ikinci 6 ayı için Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam yapılması öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu yılın ilk 5 ayındaki enflasyonu yüzde 4.12 olarak açıklamıştı.

(AA)