kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cimbom bu yıl yatırımcıya da 'Bir dahaki seneye gel' dedi

RAHİM AK
Galatasaray Sportif'de 2006 kârının 17 milyon $'ının dağıtılmaması kararı alındı. Şirketin yüzde 20'sine sahip QVT'den "Yaşananlar Enron skandalını andırıyor" açıklaması geldi..
Galatasaray Sportif'in Olağanüstü Genel Kurul yaparak 2006 karının 20.7 milyon YTL'sini dağıtmama kararı aldığı öğrenildi. Sportif AŞ, 2005-2006 döneminde elde ettiği 31 milyon dolarlık karın (41 milyon YTL) 14 milyon dolarlık bölümünü 28 Ağustos 2006'da yasal sınır olan 5 aylık dönemin çinde ortaklarına dağıttı. Ancak geri kalan 17 milyon doları borsadaki ortaklarına dağıtılmayacak. Sportif AŞ, bu parayı bilançoda tutmak için olağanüstü yedekler hesabına atacak. Bu gelişme üzerine şirketin yüzde 20'sine sahip olan uluslararası fon QVT'nin Temsilcisi Angelo Moscov, Galatasaray'da yaşananları ABD'de yaşanan Enron skandalına benzetti. Moscov, SABAH'a yaptığı açıklamada halka açık olan Galatasaray Sportif'den kulübe borçlanma yoluyla para aktarıldığı belirterek hukuk yoluna başvuracaklarını ve kulüp yöneticilerini hapse attıracağını ifade etti. Sportif AŞ'den Galatasaray Futbol Kulübü'ne 2002'de 12 milyon dolar olan transferin 2006'da 90 milyon dolara çıktığını kaydetti.

BİRLEŞME ERTELENDİ

Öte yandan kulübün para olmadığı gerekçisiyle Galatasaray Sportif ve Futbol AŞ'yi birleştirme kararının da ertelendiği öğrenildi. Sermaye Piyasası Kurulu bu birleşme için çağrı zorunluluğu getirmişti. SPK'ya göre çağrı işleminde kullanılacak değeri belirlemek için, birleşme planının kamuoyuna ilk duyurulduğu tarih olan 4 Ağustos 2006'dan önceki 3 aylık borsa fiyatının ortalaması alınacak. Buna göre çağrı fiyatı 108.5 YTL düzeyinde olacak. Eğer bugün çağrı yapılsa tüm küçük ortakların hisselerinin maliyeti 60 milyon doları buluyor. QVT'den yapılan yazılı açıklamada da Galatasaray Sportif'in geçen yıla ait kar dağıtımının eksik yapıldığı ve taahhütlere aykırı davranıldığı belirtilerek, şirket ve pay sahiplerini zarara uğratıldığı iddia edildi. Açıklamada Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar'ın mevcut Yönetim Kurulu'nun Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapılmasına karar verdiğine işaret edildi. Açıklamada, toplantı gündeminin bir önceki yıla ait dağıtılmayan bakiye karın dağıtılıp dağıtılmaması konusunun müzakere edilmesine ilişkin tek maddeden oluştuğu vurgulandı. Sportif A.Ş.'nin yüzde 37.05 oranında halka açık bir şirket olduğu hatırlatılan açıklamada, şirket pay sahiplerinin temettü hakkının ihlal edilmemesi gerektiğine dikkat çekildi. Açıklamada, "Bakiye karın dağıtılmaması halinde bu durum pay sahibi haklarının gaspından başka bir şey olmayacaktır. Halka açık bir şirketin kar dağıtmayacağı olasılığının gündemde tutulması dahi keyfi ve art niyetli bir tutumdur. Şirket halka açılırken, yalnızca gelir elde eden bir yapıda tasarlanmış; ve durum yatırımcılara böylece taahhüt edilmiştir. Halka arza ilişkin izahname ve sirkülerde, şirket tarafından hissedarlara dağıtılacak karın azami seviyede olacağı beyanı vardır" denildi.